Kατσέλη: Οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να βγάλουν στο σφυρί κατοικίες

Kατσέλη: Οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να βγάλουν στο σφυρί κατοικίες Facebook Twitter
SOOC
3

"Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία. Το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο" δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

   Υπογράμμισε πως καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds, αλλά σημείωσε πως αυτό που έχουν συζητήσει ορισμένες τράπεζες είναι η διαχείριση δανείων από τέτοιες εταιρείες. Πάντως, υπογράμμισε πως οι τράπεζες του 2016 δεν είναι ίδιες με τις τράπεζες του 2010 και πως όσοι δανειολήπτες σπεύσουν να συζητήσουν με τις τράπεζες για δάνειά τους, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα βρουν λύση, καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τέτοια θέματα. Είπε πως οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες που καθυστερούν για να ανταποκριθούν και να κάνουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας του περασμένου Σεπτεμβρίου.

   Αναγνώρισε ότι υπάρχουν πλέον περιορισμοί για την ένταξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τέθηκαν έπειτα από επιμονή των δανειστών αν και "κατά τη γνώμη της δεν ήταν αναγκαία". Αποσαφήνισε για μια ακόμη φορά ότι ο νόμος Κατσέλη αφορά όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

   Όσοι έχουν πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να κάνουν ρυθμίσεις, τόνισε η κ. Κατσέλη σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα εργαλεία που υπάρχουν είναι το κούρεμα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η αλλαγή επιτοκίου, κλπ.

   Εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν ολοκληρωτικά τα capital controls έως το πρώτο εξάμηνο του 2016. Είπε, ακόμη, πως σταδιακά αρχίζουν να επιστρέφουν καταθέσεις στις τράπεζες.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν οι προεκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. πολίτες - Πώς και μέχρι πότε να τις διορθώσετε

Σε περίπτωση που τα στοιχεία των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων είναι λανθασμένα ή ελλιπή, οι φορολογούμενοι οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, προκειμένου να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα σωστά δεδομένα
THE LIFO TEAM
11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Οικονομία / 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχηγοί κρατών, επενδυτές, στελέχη επιχειρήσεων και κορυφαίοι αναλυτές συναντώνται στους Δελφούς, προκειμένου να αναλύσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΕΝΖΙΝΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΥΡΩΠΗ

Οικονομία / Γιατί οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να παραμείνουν υψηλές στην Ευρώπη ακόμη κι αν τελειώσει ο πόλεμος με το Ιράν

Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές για κάποιο διάστημα, παρόλο που η περιοχή δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα Στενά του Ορμούζ - Τι «κρύβεται» πίσω από αυτό
THE LIFO TEAM