Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί τις G20 για αύξηση της φτώχειας και άτακτες χρεοκοπίες

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί τις G20 για αύξηση της φτώχειας και άτακτες χρεοκοπίες Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε τους ηγέτες της G20 ότι η αποτυχία να παρασχεθεί πιο μόνιμη ελάφρυνση του χρέους σε ορισμένες χώρες τώρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της φτώχειας και σε μια επανάληψη των άτακτων χρεοκοπιών που καταγράφηκαν τη δεκαετία του 1980.

Ο Ντέιβιντ Μαλπάς δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο όσον αφορά τη διαφάνεια του χρέους και την ελάφρυνσή του, ωστόσο υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Οι προκλήσεις του χρέους γίνονται πιο συχνές, όπως στο Τσαντ, την Αγκόλα, την Αιθιοπία και τη Ζάμπια όπου, ελλείψει μόνιμης ελάφρυνσης του χρέους, οι προοπτικές της φτώχειας παραμένουν ζοφερές», τόνισε στις παρατηρήσεις του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

«Η μείωση του χρέους και η διαφάνεια θα επιτρέψουν παραγωγικές επενδύσεις, που είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας, ισχυρότερης και πιο μακροχρόνιας ανάκαμψης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας στους ηγέτες της G20 κατά τη διάρκεια συνάντησης τηλεδιάσκεψης.

«Πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε πολύ λίγα τώρα, και στη συνέχεια να υποφέρουμε από επαναλαμβανόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους όπως στη δεκαετία του 1980», είπε.

Η λεγόμενη «χαμένη δεκαετία» της δεκαετίας του 1980 είδε πολλές υπερχρεωμένες χώρες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους, καθυστερώντας την ανάπτυξη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της φτώχειας.

Ο Μαλπάς, ο οποίος άρχισε να πιέζει τις χώρες για ελάφρυνση του χρέους στις αρχές της κρίσης της COVID-19, προειδοποίησε ότι οι προκλήσεις στο μέλλον θα είναι μεγάλες. 

Από την άλλη, οι ηγέτες των G20 είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν επίσημα την παράταση ενός προσωρινού παγώματος στις επίσημες πληρωμές χρέους και την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Credit Suisse: Στα 108.300 δολάρια ο πλούτος του μέσου Ελλήνα - Μερικές χιλιάδες οι εκατομμυριούχοι

Οικονομία / Credit Suisse: Στα 108.300 δολάρια ο πλούτος του μέσου Ελλήνα - Χιλιάδες οι εκατομμυριούχοι

Οι αναλυτές εντόπισαν στην Ελλάδα ένα άτομο με περιουσία άνω των 500 εκατ. δολαρίων, 30 άτομα με 100-500 εκατ. δολάρια και 89 πολυεκατομμυριούχους με περιουσία από 50 έως 100 εκατ. δολαρίων
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ