Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί τις G20 για αύξηση της φτώχειας και άτακτες χρεοκοπίες

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί τις G20 για αύξηση της φτώχειας και άτακτες χρεοκοπίες Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε τους ηγέτες της G20 ότι η αποτυχία να παρασχεθεί πιο μόνιμη ελάφρυνση του χρέους σε ορισμένες χώρες τώρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της φτώχειας και σε μια επανάληψη των άτακτων χρεοκοπιών που καταγράφηκαν τη δεκαετία του 1980.

Ο Ντέιβιντ Μαλπάς δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο όσον αφορά τη διαφάνεια του χρέους και την ελάφρυνσή του, ωστόσο υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Οι προκλήσεις του χρέους γίνονται πιο συχνές, όπως στο Τσαντ, την Αγκόλα, την Αιθιοπία και τη Ζάμπια όπου, ελλείψει μόνιμης ελάφρυνσης του χρέους, οι προοπτικές της φτώχειας παραμένουν ζοφερές», τόνισε στις παρατηρήσεις του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

«Η μείωση του χρέους και η διαφάνεια θα επιτρέψουν παραγωγικές επενδύσεις, που είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας, ισχυρότερης και πιο μακροχρόνιας ανάκαμψης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας στους ηγέτες της G20 κατά τη διάρκεια συνάντησης τηλεδιάσκεψης.

«Πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε πολύ λίγα τώρα, και στη συνέχεια να υποφέρουμε από επαναλαμβανόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους όπως στη δεκαετία του 1980», είπε.

Η λεγόμενη «χαμένη δεκαετία» της δεκαετίας του 1980 είδε πολλές υπερχρεωμένες χώρες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους, καθυστερώντας την ανάπτυξη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της φτώχειας.

Ο Μαλπάς, ο οποίος άρχισε να πιέζει τις χώρες για ελάφρυνση του χρέους στις αρχές της κρίσης της COVID-19, προειδοποίησε ότι οι προκλήσεις στο μέλλον θα είναι μεγάλες. 

Από την άλλη, οι ηγέτες των G20 είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν επίσημα την παράταση ενός προσωρινού παγώματος στις επίσημες πληρωμές χρέους και την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM