«Χάος» με τις συντάξεις: Πάνω από 190.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις

«Χάος» με τις συντάξεις: Πάνω από 190.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μεγάλη και συχνά αδικαιολόγητη είναι αναμονή των δικαιούχων για τις συντάξεις, αφού περισσότερα από 190.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα παραμένουν εκκρεμή σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», μόνο στον ΕΦΚΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου, ήταν σε εκκρεμότητα 94.911 αιτήσεις. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (91.541) οι αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά.

  

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως περισσότερες από 5.000 είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως το τέλος του 2016, ενώ οι 86.312 υποβλήθηκαν από τις αρχές του 2017 έως και το τέλος του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συντάξεις όσων υπέβαλαν αίτηση από την 1η Ιανουαρίου δεν μπορούν να υπολογιστούν, εξαιτίας της έλλειψης λογισμικού και των απαιτούμενων οδηγιών. Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν ότι από τον συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη, ληξιπρόθεσμες είναι οι 74.857, εκ των οποίων οι 31.000 βρίσκονται σε αναστολή.

Στη λίστα των εκκρεμοτήτων έρχονται να προστεθούν και οι 75.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις και 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ που έχουν υποβληθεί στο ΕΤΕΑΕΠ. Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας τονίζει πως δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων και δεν έχει διαγραφεί καμία αίτηση.

Το υπουργείο υποστηρίζει από την πλευρά του ότι το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων σε ΕΦΚΑ αλλά και ΕΤΕΑΕΠ δεν ξεπερνούν τις 112.000. Ωστόσο αναγνωρίζει πως:

-Στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης δεν προσμετρώνται οι διεθνείς συντάξεις, καθώς η έκδοσή τους δεν εξαρτάται από τις αρχές του ελληνικού κράτους.

-Δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις για τις οποίες, για λόγους που οφείλονται σε ευθύνη του ασφαλισμένου, δεν δύναται να εκδοθούν συντάξεις (π.χ. οφειλές άνω των προβλεπόμενων ορίων, ελλιπή δικαιολογητικά κ.λπ.).

Σύμφωνα με το υπουργείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα ασφαλιστικά ταμεία με περίπου 400.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) και έλλειμμα 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά από 12 διαδοχικές περικοπές συντάξεων.

Κλείνοντας, τονίζει πως από τον Ιανουάριο του 2015 έως και το τέλος του τρέχοντος Μαρτίου, κατέβαλε 846.636 κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, συνολικού ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, και μείωσε τον όγκο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κατά 72%. 

Ο ακριβής αριθμός των αιτημάτων παραμένει άγνωστος πάντως, καθώς δεν εμφανίζονται όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις. Από τη λίστα λείπουν άλλωστε και όσες αιτήσεις έχουν τεθεί σε «αναστολή», επειδή λείπουν αναγκαία δικαιολογητικά και στοιχεία που ζητούνται από τους ασφαλισμένους.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM