ΓΣΕΕ: H αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού έπεσε 19% από τον Απρίλιο

ΓΣΕΕ: H αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού έπεσε 19% από τον Απρίλιο Facebook Twitter
0

Δραματικά έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες η αγοραστική δύναμη των πολιτών που λαμβάνουν τις κατώτατες μισθολογικές απολαβές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγραφή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει κατά 19% από τον Απρίλιο του 2022 καθώς ο καλπάζων πληθωρισμός φέρνει κύμα ακρίβειας.

Σημειώνεται ότι η επίδραση της αύξησης των τιμών (κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα), στα πολύ χαμηλά εισοδήματα των νοικοκυριών (κάτω των 750 ευρώ το μήνα) εκτινάσσουν την απώλεια αγοραστικής έως και 40%.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο προτείνει αναγκαίες παρεμβάσεις, για την προστασία της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως, είναι η μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Εκτός αυτού, καλεί σε άμεση και επαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και κάλυψη της προστασίας των εργαζομένων με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τέλος, προτείνει τον αυστηρό έλεγχο του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών και των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών ενέργειας (παραγωγοί, προμηθευτές, εισαγωγείς), ανώτατα όρια τιμών και αυστηρή φορολόγηση στα υπερβολικά κέρδη τους.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ