«Έξυπνη» αναδιάρθρωση του χρέους πρότεινε ο Βαρουφάκης στη Λαγκάρντ

«Έξυπνη» αναδιάρθρωση του χρέους πρότεινε ο Βαρουφάκης στη Λαγκάρντ Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
3

Για τη σημασία μιας «έξυπνης» αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, που θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές, ενημέρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης την Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψης στις ΗΠΑ, το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για εξαιρετικό κλίμα, τονίζει ότι δεν υπήρξαν «απαιτήσεις» από καμία πλευρά. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση με ΔΝΤ, ενώ το Ταμείο εμφανίστηκε πρόθυμο να δείξει ευελιξία αναφορικά με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πλευρά τους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με τους οποίους συναντήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης, τόνισαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν με τους πιστωτές.

Σημειώνεται ωστόσο πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ουφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς και η σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον, φέρεται να απηύθυναν σαφείς συστάσεις προς τον Γ. Βαρουφάκη κατά τη συνάντησή τους, ώστε να να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της Ελλάδας και να επιταχυνθεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Η συνάντηση με την κα Λαγκάρντ έγινε σε εξαιρετικό κλίμα χωρίς να υπάρξουν «απαιτήσεις» από την μεριά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία «σκληρής» στάσης (είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς).

Στόχος του υπουργού, στην εποικοδομητική συνάντηση διάρκειας δυόμισι ωρών, ήταν:

  • Να ενημερώσει την κα Λαγκάρντ για τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, για την δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και για τη σημασία μιας «έξυπνης» αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές.
  • Να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.
  • Να προτείνει τρόπους βελτίωσης του διαπραγματευτικού πλαισίου (π.χ. ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση – που έγινε δεκτή – οι διαβουλεύσεις τόσο στο Brussels Group, όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και με τη διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται, να γίνονται σε βάση προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες).

Η κα Λαγκάρντ εξήγησε διεξοδικά την σημασία που έχει για το ΔΝΤ, να κατανοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι περιορισμοί του Ταμείου και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, που προβλέπουν οι κανονισμοί του, τονίζοντας παράλληλα πως στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο είναι διατεθειμένο, να επιδείξει την μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Από την μεριά του, ο υπουργός, με δική του πρωτοβουλία, ανέπτυξε τις ιδιαίτερες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά αλληλένδετα ζητήματα όπως η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα, οι προοπτικές για επενδύσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, ο εξαγωγικός τομέας κλπ.

Η συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα δεν είχε τον χαρακτήρα διαπραγμάτευσης αλλά, κι αυτό έχει σημασία, εξελίχθηκε ως μια συναινετική και επιτυχημένη προσπάθεια καλύτερης κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας.

Τέλος, η συνάντηση έκλεισε με την κοινή πεποίθηση πως η διεξαχθείσα συζήτηση βοήθησε την ποιότητα της συνεργασίας των δύο πλευρών και έθεσε σε νέα, αποτελεσματικότερη, βάση την οργάνωση των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά τις αποπληρωμές του ΔΝΤ, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι προτίθεται να φανεί συνεπής σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους δικαιούχους του ελληνικού κράτους – εντός και εκτός των συνόρων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ NATHAN SHEETS (Υπουργείο Οικονομικών, ΗΠΑ) ΚΑΙ ΤΗΝ CAROLINE ATKINSON (National Security Council)

Στις δύο αυτές συναντήσεις ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για :

  • Την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια.
  • Τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καθυστερήσει.
  • Τη συνάντησή του με την κα Λαγκάρντ.
  • Τις προοπτικές και τα προαπαιτούμενα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
  • Τα προβλήματα διακυβέρνησης και μακροοικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης.

Από την μεριά τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν την σημασία, που δίνει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια έντιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων/θεσμών και στη διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης. Τόνισαν δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» (honest broker) ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης.»

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Πες αγορι μου και οτι τα τεχνικα κλιμακια θα εγκατασταθουν μονιμα μεσα στο γραφειο σου...δεν ειναι ντροπη, ξερουμε πια οτι οι μονες "κοκκινες γραμμες" ειναι αυτες στο πετο του blazer σου!
Έχω την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας και οι δανειστές της ζουν σε παράλληλους Κόσμους. Οι μεν δανειστές διαρρέουν ότι μας "βάζουν πάγο", ενώ η Κυβέρνηση εδώ μας διαβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν μια χαρά και προτείνουμε, μάλιστα και ...έξυπνες λύσεις. Μήπως κάποιος μας δουλεύει; Και μπορώ να πω ότι υποψιάζομαι ποιος...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ