Έρχονται νέα μέτρα στήριξης: Τα σενάρια για επιταγές ακρίβειας, επιδόματα και ρυθμίσεις χρεών

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης: Τα σενάρια για επιταγές ακρίβειας, επιδόματα και ρυθμίσεις χρεών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η κατάρτιση της λίστας με τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης επαγγελματιών, εργαζομένων, και αδύναμων εισοδηματικά κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα μέτρα έχουν «κλειδώσει» καθώς οριστικοποιούνται τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει ο περσινός προϋπολογισμός.  Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουαρίου. 

Με βάση την ίδια πηγή, ο περυσινός προϋπολογισμός θα «γράψει» πλεόνασμα τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου, εξέλιξη η οποία ανοίγει το δρόμο για έκτακτες και μόνιμες παροχές αλλά και ρυθμίσεις χρεών. 

Στο πλαίσιο αυτό, επιταγές ακρίβειας, επιδόματα για συνταξιούχους, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και «διορθώσεις» στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών, είναι ορισμένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι.  

Ειδικότερα

  • Για περίπου 900.000 συνταξιούχους μελετώνται κλιμακωτές παροχές ως επίδομα προσωπικής διαφοράς, καθώς έχασαν την αύξηση του 7,75% στη σύνταξή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν θα λάβουν μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση στη σύνταξή τους το 2023 λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς, αλλά και όσοι πήραν αύξηση αλλά ήταν περιορισμένη. Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής αναμένεται να μείνουν μόνο 50.000-100.000 συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ το χρόνο. 
  • Για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά σχεδιάζεται άμεση εισοδηματική ενίσχυση 350 ευρώ  με τη μορφή επιδόματος Πάσχα. Στην «ομπρέλα» του επιδόματος θα βρεθούν δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μακροχρόνια άνεργοι. 
  • Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, προκρίνεται η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων καθώς και του πλαισίου των 36 έως 72 δόσεων της περιόδου της πανδημίας μόνο για τους φορολογούμενους που τις έχασαν και εφόσον καταβάλλουν συγκεκριμένο αριθμό από τις οφειλόμενες δόσεις προκειμένου να επανενταχθούν στο διακανονισμό. Δεν έχει εγκαταλειφθεί ακόμα και το σενάριο του αυξημένου επιτοκίου για όσους επανενταχθούν. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για ένταξη σε 36 έως 72 δόσεις των χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα της ενεργειακής κρίσης με τη περίμετρο των δικαιούχων να καθορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια και η διάρκεια εξόφλησης να είναι κλιμακούμενη ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής.  
  • Στη φορολογία, η μείωση της προκαταβολής φόρου βρίσκεται στη «πρώτη γραμμή». Η προκαταβολή κυμαίνεται από 55%-100%. Για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%, για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%. Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο μισό, όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ένα από τα σενάρια που είναι στο τραπέζι, προβλέπει μία μείωση της προκαταβολής φόρου  για φέτος. 
  • Για τις ασφαλιστικές εισφορές, εξετάζεται περαιτέρω μείωσή τους, κατά 0,6% (ποσοστό το οποίο θα επιμεριστεί ισόποσα σε εργαζόμενο και εργοδότη) ακόμη και μέσα στο 2023. Από το 2019 έως και το τέλος του 2022 οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,4 μονάδες στον ιδιωτικό τομέα για εργοδότες και εργαζόμενους, έναντι 5 μονάδων που είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της η κυβέρνηση.  
  • Επίσης, η νέα φορολογική κλίμακα, με μειώσεις στους ενδιάμεσους   συντελεστές για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης καθώς και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος (30% έως 50%) είναι δύο από τα μόνιμα φορολογικά μέτρα που εξετάζονται. 
Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται κάτι ένα μεγάλο πρόβλημα

Διεθνή / Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται ένα μεγάλο πρόβλημα

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία - Αυξάνονται οι τιμές σε φαγητό, ένδυση, μεταφορές - Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες - Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ