Έρευνα: Το 68% των Ελλήνων δηλώνει ότι η αγοραστική του δύναμη μειώθηκε - Αρνητική πρωτιά

Έρευνα: Το 68% των Ελλήνων δηλώνει ότι η αγοραστική του δύναμη μειώθηκε - Αρνητική πρωτιά Facebook Twitter
0

Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους περιγράφει την οικονομική του κατάσταση ως «επισφαλή» ενώ περισσότεροι από τους μισούς βλέπουν σοβαρό κίνδυνο να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση τους επόμενους μήνες. 

Το δείγμα της έρευνας της εταιρείας Ipsos έφτασε τους 6.000 πολίτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο και πραγματοποιήθηκε για τη γαλλική ΜΚΟ κατά της φτώχειας, Secours Populaire. Η οργάνωση μιλά για μια ήπειρο η οποία από οικονομικής άποψης βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού». 

Περισσότεροι από τους μισούς (54%) δήλωσαν ότι η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια κυρίως λόγω των υψηλότερων λογαριασμών τροφίμων, καυσίμων, θέρμανσης και ενοικίου.

Η χώρα που επλήγη περισσότερο ήταν η Ελλάδα, όπου το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί «πολύ» ή «λίγο» από το 2019, ακολουθούμενη από το 63% στη Γαλλία, το 57% στην Ιταλία, το 54% στη Γερμανία, το 48% στη Βρετανία και το 38% στην Πολωνία.

Έρευνα: Το 68% των Ελλήνων δηλώνει ότι η αγοραστική του δύναμη μειώθηκε - Αρνητική πρωτιά Facebook Twitter

Περίπου το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν ήδη αναγκαστεί να κάνουν σημαντικές περικοπές και συμβιβασμούς, όπως να μειώσουν τα ταξίδια (62%) ή τη θέρμανση (47%), να δανειστούν από φίλους ή συγγενείς (42%), να βρουν μια δεύτερη δουλειά (40%) και να παραλείψουν ένα γεύμα (29%).

Η απαισιοδοξία για το μέλλον ήταν εμφανής στους περισσότερους από τους συμμετέχοντες. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (55%) δήλωσε ότι αισθάνεται ότι αντιμετωπίζει «πολύ» ή «κάπως σημαντικό κίνδυνο» να περιέλθει σε επισφάλεια τους επόμενους μήνες με έναν στους πέντε (17%) να εκτιμά την πιθανότητα αυτή ως πολύ υψηλή.

Οι Ιταλοί και οι Έλληνες ήταν οι πιο ανήσυχοι για την κατάσταση, με το 70% και ρο 68% αντίστοιχα να ανησυχούν «πολύ» ή «λίγο». Περίπου το 47% των ερωτηθέντων στη Βρετανία δήλωσαν ότι θεωρούν τον κίνδυνο επισφάλειας σημαντικό, και το 42% των ερωτηθέντων στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από Guardian

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ