Η αγορά δεν αντέχει άλλο το κλείσιμο επαγγελματικών χώρων, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, που ζητά την εξεύρεση ενός «μείγματος» μέτρων που θα επιτρέψει την λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων. 

 

«Δεν είμαστε καθόλου αρνητικοί στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για την προστασία της υγείας όλων μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς σε βάρος των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Απαιτούμε το αυτονόητο. Να ακουστεί και η δική μας άποψη. Σίγουρα μπορεί να βρεθεί λύση μέσω ενός μείγματος που και την κινητικότητα θα περιορίζει, αλλά και που θα επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων. Η αγορά δεν αντέχει άλλο το κλείσιμο επαγγελματικών χώρων», δηλώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. 

 

Όπως λέει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα» ότι το επιδημιολογικό πισωγύρισμα οφείλεται στην όποια λειτουργία των επιχειρήσεων και, αντίθετα, επιχειρήσεις, μαγαζιά και επαγγελματίες εφαρμόζουν τα μέτρα με απόλυτη συνέπεια. 

 

«Και πάλι όμως, λες και το επιχειρείν είναι η εύκολη λύση, μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν το εκ νέου κλείσιμο του λιανεμπορίου» σχολιάζει χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως η μέθοδος του click away ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

 

Για να αντέξουν όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και να μην αναγκαστούν να βάλουν από τώρα λουκέτο, «θα πρέπει να αισθανθούν δίπλα τους την Πολιτεία. Κάτι που δεν έχει γίνει με απόλυτη επιτυχία έως σήμερα, καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκούν

 

Όπως λέει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, αν δεν υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια για την αποτελεσματική ενίσχυση των επιχειρήσεων, τότε η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το πως θα δοθεί η δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν το ταχύτερο δυνατό. «Είναι αδύνατο να αντέξουν και χωρίς κρατική βοήθεια και χωρίς να λειτουργούν. Ας δούμε τι γίνεται με τις επιχειρήσεις της εστίασης, όπου σχεδόν οι μισές δηλώνουν ότι δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν

 

Κατά τον ίδιο, η λήψη μέτρων συνεχίζεται χωρίς τη συμμετοχή των επαγγελματιών. «Ούτε καν η άποψη μας έχει ζητηθεί όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση μας όταν συζητούνται μέτρα που θα εφαρμοστούν στην αγορά. Επιδημιολόγοι και κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι το να κλείνεις την οικονομική δραστηριότητα μπορεί να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα στον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, όμως επιφέρει και αρνητικές συνέπειες για το επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα.»

 

«Η αγορά δεν αντέχει άλλο το κλείσιμο επαγγελματικών χώρων που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες».