ΕΝΦΙΑ: «Παράθυρο» για πληρωμή σε 12 δόσεις - Πότε σταματά το «κούρεμα» ενοικίων

ΕΝΦΙΑ: «Παράθυρο» για πληρωμή σε 12 δόσεις - Πότε σταματά το «κούρεμα» ενοικίων Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Στο ενδεχόμενο από το επόμενο έτος να αυξηθούν ακόμα και στις 12 οι δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12», δήλωσε χαρακτηριστικά σχετικά με τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος.


Προσθέτοντας πως «το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν».

Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, η άσκηση (σ.σ. για το νέο ΕΝΦΙΑ) συνολικά θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. «Άρα θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση τις αντικειμενικές αξίες και το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο». Όπως σημείωσε στην περίπτωση που υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα γίνει απομείωση ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. 

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως είναι προφανές ότι «κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές που ανέβηκε η αντικειμενική αξία. Μόνο αυτή την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Θα προκύψουν και μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω αυτής της άσκησης ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2022 «να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά».

Πώς θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο MEGA, δήλωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αναπροσαρμοστούν, πρώτον, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, λέγοντας πως υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν.

«Δεύτερον, για τη διαμόρφωση αδιάβλητης τεχνοκρατικής διαδικασίας στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών» επεσήμανε, σημειώνοντας πως πλέον χρησιμοποιείται μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών για να υπάρχει διαυγής προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

«Τρίτον, πολλές φορές γίνονται συναλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όχι στις εμπορικές τιμές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρχει κοινωνική αδικία.

Πού αυξάνονται οι τιμές

Σημείωσε, εξάλλου, ότι «το αποτέλεσμα της άσκησης είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%».

Οι υπόλοιποι φόροι που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες

Για τους υπόλοιπους φόρους στα ακίνητα που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δεν θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».

«Εξαντλείται» τον Ιούνιο το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει χρονική επέκταση του μέτρου των κουρεμένων ενοικίων, απάντησε πως «με βάση τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι αυτό το μέτρο θα εξαντληθεί τον Ιούνιο. Πρέπει κάποια στιγμή να ισορροπήσει η αγορά. Θα δούμε τα στοιχεία του Ιουνίου και ανάλογα θα πράξουμε. Η οικονομία έδειξε σημαντικές αντοχές. Ο σκοπός είναι όσο σταθεροποιείται η οικονομία, να αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης. Δε θα γίνει άμεσα αυτό, ακόμα έχουμε 4,5 δισ. μέτρα μπροστά μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ