Δουλειά 15 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα - «Σαν να ήμουν σε σέκτα»

Goldman Sachs: Δουλειά 15 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα - «Σαν να ήμουν παγιδευμένη σε μια σέκτα» Facebook Twitter
0

Περίπου 95 ώρες εργασίας την εβδομάδα και πέντε ώρες ύπνου ήταν οι συνθήκες εργασίας για τους νεοπροσληφθέντες αναλυτές της Goldman Sachs, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν 13 εξ αυτών και παρουσίασαν στη διοίκηση της τράπεζας, αλλά και σε άλλες μεγάλες εταιρείες φαίνεται να ισχύει παρόμοιο καθεστώς.

Έπειτα από δημοσίευμα του BBC, νέες αποκαλύψεις για τις συνθήκες εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις έρχονται στο φως. Η  Τζέμα Τσέιμπερς, 22 ετών, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο προσελήφθη σε εταιρεία του Σέφιλντ στον τομέα του digital marketing, δήλωσε ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για ένα ωράριο 12 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα. Αυτά μόνο στο γραφείο. Γιατί η δουλειά συνεχιζόταν και στο σπίτι, φτάνοντας έως και τις 15 ώρες.

«Δεν τελείωνε καν εκεί. Ημέρες που φεύγαμε από το γραφείο στις 23:00 λαμβάναμε στη συνέχεια μηνύματα κατά την επιστροφή μας στο σπίτι, με τα οποία μας ζητούσαν να κάνουμε έναν απολογισμό της ημέρας».

Τις Κυριακές δεν εργαζόμουν, αλλά οι υποχρεώσεις για τη δουλειά δεν σταματούσαν. Πολλές φορές έπρεπε να συμμετέχει υποχρεωτικά σε συνάντηση FaceTime με τον διευθυντή για να συζητήσουν τους στόχους της επόμενης εβδομάδας.

«Κάθε λεπτό της ημέρας είχε να κάνει με τη δουλειά. Εάν κάποιος εξέφραζε την επιθυμία για ένα διάλειμμα, να δει φίλους και την οικογένειά του, χαρακτηριζόταν loser» περιγράφει η ίδια στο BBC.

Στις λίγες εβδομάδες που έμεινε στη δουλειά κατάλαβε ότι οι συνθήκες δεν επρόκειτο να βελτιωθούν. Αντιθέτως οι απαιτήσεις για τις ώρες που θα αφιερώνει στη δουλειά της από το αφεντικό της μεγάλωναν συνεχώς.

«Αισθανόμουν σαν να είμαι παγιδευμένη σε μία θρησκευτική σέκτα» τονίζει. «Μου αρέσει να βάζω πολλή ενέργεια στη δουλειά μου, αλλά είναι ωραίο και να μπορώ κάποια στιγμή να μιλήσω στην οικογένεια και τους φίλους μου» προσθέτει. 

Η έρευνα για τους αναλυτές της Goldman 

Δεκατρείς νέοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση υποστηρίζουν ότι εργάζονται κατά μέσο όρο περισσότερες από 95 ώρες την εβδομάδα, κοιμούνται μόλις πέντε ώρες ημερησίως και υφίστανται εργασιακή εκμετάλλευση. Η πλειοψηφία μάλιστα υποστηρίζει ότι η ψυχική τους υγεία έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησαν να εργάζονται στην επενδυτική τράπεζα. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μίας έρευνας που διεξήχθη μεταξύ μιας αυτό-επιλεγμένης ομάδας πρωτοετών αναλυτών, της Goldman Sachs, τα οποία παρουσιάστηκαν στη διοίκηση της εταιρείας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το απαιτητικό ωράριο έβλαψε τις σχέσεις τους με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Περίπου τα τρία τέταρτα των αναλυτών δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι έχουν πέσει θύματα κακοποίησης στο χώρο εργασίας και είτε έχουν ζητήσει είτε σκέφτονται να ζητήσουν βοήθεια για ζητήματα ψυχικής υγείας. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές είπαν ότι αισθάνθηκαν πιέσεις από «μη ρεαλιστικές προθεσμίες» και έχουν αγνοηθεί σε συναντήσεις. Η έκθεση των εργαζομένων παραθέτει επίσης προτάσεις προς τη διοίκηση για να διορθώσει την κατάσταση.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Οικονομία / «Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης ενώ το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ