Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών -Κίνδυνος ενίσχυσης παράνομων ροών

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών -Κίνδυνος ενίσχυσης παράνομων ροών Facebook Twitter
Πηγή φωτό IMF
0

Τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών μπορεί να οδηγήσουν σε υποκατάσταση του εγχώριου νομίσματος από ξένα και πιθανόν να ενισχύσουν τις παράνομες ροές κεφαλαίων, χωρίς τα κατάλληλα μέτρα, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να εξετάζουν την έκδοση των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων, γνωστών ως CBDCs, μετά την ανακοίνωση που έκανε πέρυσι το Facebook για την έκδοση του ψηφιακού νομίσματος, Libra, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Η έρευνα των κεντρικών τραπεζών εστιάζει στο ερώτημα ποιος θα ελέγχει το χρήμα στο μέλλον, με πολλούς να φοβούνται την απώλεια ελέγχου σε συστήματα πληρωμών, αν τα νομίσματα που εκδοθούν από ιδιωτικούς φορείς, όπως το Libra, γίνουν αποδεκτά ευρέως.

Στην έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι οι συνέπειες για την οικονομία και την πολιτική των CBDC και των ψηφιακών νομισμάτων από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (stablecoins) εξαρτώνται από την αποδοχή τους, κάτι που είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Τα CBDC να απέχουν ακόμη πολύ από το να αποτελέσουν πραγματικότητα στις μεγάλες οικονομίες και η τύχη του Libra δεν είναι ξεκάθαρη, σημειώνει το Ταμείο. Τα CBDC και τα stablecoins μπορεί να αυξήσουν την πίεση «για υποκατάσταση νομισμάτων», όπου ξένα νομίσματα υποκαθιστούν τα εγχώρια νομίσματα για εσωτερική χρήση, σημειώνει η έκθεση.

Η υποκατάσταση των νομισμάτων μπορεί να υπονομεύσει τον έλεγχο των Αρχών στην εγχώρια ρευστότητα, μειώνοντας τη σταθερότητα της ζήτησης χρήματος και αποδυναμώνοντας τελικά την επίδραση της νομισματικής πολιτικής. Χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, τα ξένα CBDC και stablecoins μπορεί επίσης να ενισχύσουν τις παράνομες ροές και να κάνουν πιο δύσκολη την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων από τις τοπικές Αρχές, επισημαίνει ακόμη το ΔΝΤ.

Ψηφιακά γιουάν στην Κίνα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ολοκλήρωσε την Κυριακή την πειραματική παροχή 1,5 εκατ. γιουάν σε ψηφιακή μορφή, σε κατοίκους της Σεντζέν.

Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου δοκιμαστικού της προγράμματος, η PBOC έδωσε από 200 γιουάν (σ.σ.: περίπου 25 ευρώ) σε 50.000 καταναλωτές, που επελέγησαν βάσει κλήρωσης. Το ψηφιακό πορτοφόλι ήταν προσβάσιμο μέσω εφαρμογής, χωρίς να χρειάζεται η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού, ενώ οι πληρωμές γίνονταν δεκτές με το σκανάρισμα κινητών smartphones σε καταστήματα στο κέντρο της τέταρτης μεγαλύτερης κινεζικής πόλης.

Τη μεγαλύτερη τέτοια δοκιμή έως τώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξήραν αναλυτές ως ένα ακόμη βήμα της Κίνας στην επιδίωξή της να είναι η κεντρική της τράπεζα η πρώτη στον κόσμο που θα εκδώσει ψηφιακό νόμισμα.

«Η εκδήλωση της περασμένης εβδομάδα σημαίνει πραγματικά ότι (το ψηφιακό γιουάν) έχει ήδη μετακινηθεί από μία θεωρητική εσωτερική δοκιμή σε μία εφαρμογή του στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο, Γουάνγκ Σιμπίν, συνιδρυτής της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων HKbitEX. Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε φόβους από παρατηρητές εκτός της Κίνας: αν το ψηφιακό γιουάν γίνει ελκυστικό διεθνώς, θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου στο σύστημα διεθνών πληρωμών.

Αυτό τον μήνα επτά κεντρικές τράπεζες - περιλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας - παρουσίασαν τις βασικές αρχές για την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ για την Κίνα, Ρεϊμόντ Γιεούνγκ, δήλωσε ότι το ψηφιακό γιουάν θα είχε μεγαλύτερη επίδραση στην Κίνα, καθώς θα βοηθούσε στην αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος, δεδομένου ότι οι αρχές της θα παρακολουθούσαν στενότερα την κυκλοφορία του νομίσματος.

Θα μπορούσε, επίσης, να καταστήσει δυνατή μία πιο στοχευμένη νομισματική πολιτική ή, σε ακραία περίπτωση, να επιβάλει αρνητικό επιτόκιο στα μετρητά. Όπως είπε ο ίδιος, το αν οι απλοί πολίτες θα ψωνίζουν με το ψηφιακό γιουάν αντί με τις πλατφόρμες πληρωμών μέσω των κινητών τηλεφώνων, όπως την WeChat ή την Alipay εξαρτάται από τα κίνητρα και ποιος πωλητής παρέχει σε αυτούς περισσότερα κίνητρα για τη χρήση τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM