Bloomberg: Η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους για το πλεόνασμα, αλλά το ΔΝΤ δεν πείθεται

Bloomberg: Η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους για το πλεόνασμα, αλλά το ΔΝΤ δεν πείθεται Facebook Twitter
0

«Η Ελλάδα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν εφτά φορές μεγαλύτερο από τον στόχο του προγράμματος διάσωσης, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρατά τις επιφυλάξεις του σχετικά με το αν η χώρα μπορεί να διατηρήσει αυτές τις επιδόσεις», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους, και τα στοιχεία αυτά αναμένεται να επικυρωθούν τη Δευτέρα από τη Eurostat.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το πρακτορείο, το πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 4% του ΑΕΠ. Σημειώνεται πως ο στόχος του προγράμματος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Παρά όμως τις θετικές επιδόσεις, το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο για το 2018 και έπειτα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του σκεπτικού του ΔΝΤ, το Ταμείο εκτιμά πως τουλάχιστον το μισό από το πλεόνασμα του 2016 προέκυψε από εφάπαξ έκτακτα μέτρα και όχι από διαρθρωτικές αλλαγές που θα συνέχιζαν να αποδίδουν τα επόμενα χρόνια.  «Αυτό έχει οδηγήσει το Ταμείο να ζητήσει και περισσότερα μέτρα λιτότητας», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το ΔΝΤ αναμένει πως η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα 2% το 2018. «Με μικρή εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδα να παραδίδει συνεχώς υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το ΔΝΤ επιμένει η κυβέρνηση να εφαρμόσει και νέα μέτρα λιτότητας για να πετύχει και να διατηρήσει πλεόνασμα 3,5% από το 2019 και έπειτα», αναφέρει το πρακτορείο. Έλληνες αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το Ταμείο κάνει «αυθαίρετους υπολογισμούς» που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Το ύψος του πλεονάσματος αποτελεί «κλειδί» για το είδος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όσο υψηλότερο πλεόνασμα έχει η Ελλάδα, τόση μικρότερη ελάφρυνση θα χρειαστεί, τονίζει το Bloomberg.

Αποτελεί επίσης σημαντικό θέμα στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τις πλευρές να συζητούν μέχρι πότε θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει τον στόχο του 3,5%. Δύο άτομα, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, είπαν στο Bloomberg ότι το βασικό σενάριο είναι η διατήρηση του συγκεκριμένου πλεονάσματος μέχρι το 2022.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Οικονομία / Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Τι ισχύει το καλοκαίρι του 2025 για τις θερινές άδειες στον ιδιωτικό τομέα – Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας, πόσο είναι, πώς επιμερίζεται και τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM
Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM