Αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες - Αποταμιεύουν περιμένοντας έναν δύσκολο χειμώνα

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες - Αποταμιεύουν περιμένοντας έναν δύσκολο χειμώνα Facebook Twitter
0

Εκτίναξη της χρηματοδότησης και σημαντική αύξηση των καταθέσεων που τηρούν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες καταγράφεται τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν σε κατά 2,6 δισ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου σε 31,8 δισ. ευρώ από 29,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

«Η οικονομική κρίση και ο φόβος του κορωνοϊού προκαλούν μείωση της ζήτησης και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε συγκράτηση των δαπανών τους και διακράτηση της ρευστότητας που διοχετεύεται μέσα από κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το δύσκολο διάστημα που προμηνύεται η εκ νέου έξαρση της πανδημίας», τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες.

Την ίδια στιγμή, πτωτικά διαμορφώθηκε ωστόσο η χρηματοδότηση του κλάδου των κατασκευών, στον οποίο τον Ιούλιο υπήρξε πιστωτική συρρίκνωση κατά -3,7% από -4%, στοιχείο που είναι ενδεικτικό της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στη συγκράτηση των δαπανών τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, καταφεύγουν και τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις των οποίων αυξήθηκαν στο τέλος Ιουλίου κατά 6% και συγκεκριμένα κατά 669 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στα 119,7 δισ. ευρώ, με περαιτέρω ενίσχυση ωστόσο της στροφής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Η αύξηση των καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά 579 εκατ. ευρώ στα 61,8 δισ. ευρώ συνολικά, γίνεται εις βάρος των καταθέσεων προθεσμίας, που υποχώρησαν κατά 421 εκατ. ευρώ, στα 40 δισ. ευρώ, και αποτυπώνει την ανάγκη των νοικοκυριών να διαθέτουν περισσότερα ρευστά διαθέσιμα αντί να αποταμιεύουν, ειδικά σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που η αποταμίευση δεν επιβραβεύεται πλέον με υψηλές αποδόσεις.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM