Απόρρητη έκθεση ΔΝΤ: Το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια

Απόρρητη έκθεση ΔΝΤ: Το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια Facebook Twitter
0

Μία νέα απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη, όπως μεταδίδει το Reuters. Η έκθεση εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ στα επόμενα δύο χρόνια.


Το πρακτορείο σημειώνει πως το Ταμείο επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες της χώρας επλήγησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η ενημερωμένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αργά τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.


«Η δραματική επιδείνωση στη βιωσιμότητα του χρέους υποδεικνύει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε μια κλίμακα που θα πρέπει να πάει πολύ πιο πέρα από ό, τι έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα - και ό, τι έχει προταθεί από τον ESM», τονίζει το ΔΝΤ, αναφερόμενο στο ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια περίοδο χάριτος 30 ετών για την εξυπηρέτηση του ευρωπαϊκού χρέους της,  περιλαμβανομένων και των νέων δανείων, καθώς και μια πολύ δραματική επέκταση των λήξεων, ή αλλιώς να κάνουν συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχθούν «βαθύ εμπροσθοβαρές κούρεμα» στα δάνειά τους προς την Αθήνα.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM