Αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα για τους δικαιούχους - Τι θα ισχύει

Αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα για τους δικαιούχους - Τι θα ισχύει Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Τη δημιουργία κεντρικού μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι για τα κοινωνικά επιδόματα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

O κ. Χατζηδάκης τόνισε πως πρέπει «να πηγαίνουν τα επιδόματα πράγματι σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και για αυτό και το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής αναθεώρησε τα επιδόματα. Ο προϋπολογισμός είναι περίπου ο ίδιος κατά τι μεγαλύτερος, αλλά τα επιδόματα πηγαίνουν πια σε αυτούς που είναι περισσότερο φτωχοί, σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη και όχι σε εκείνους που έχουν δικά τους αυξημένα περιουσιακά στοιχεία».

Όπως εξήγησε, η νέα πολιτική αυτή παρουσιάστηκε και το υπουργείο Εργασίας επίσης, είναι σε φάση αναθεώρησης του επιδόματος ανεργίας, έτσι ώστε «να είναι πιο αποτελεσματικό και θα έρθουμε και εμείς να κάνουμε ένα κεντρικό μητρώο επιδομάτων, όπως είναι στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία συνολική και για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και για τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας και για επιδόματα σαν κι αυτά που κουβεντιάζαμε προηγουμένως, όπως το επίδομα θέρμανσης και να ξέρουμε ποιος παίρνει τι, γιατί το παίρνει».

Κοινωνικά επιδόματα: Δημιουργείται μητρώο

«Δεν υπάρχει ένα κεντρικό μητρώο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια συνολική εποπτεία. Δεν υπάρχει συσχέτιση των επιδομάτων μεταξύ τους. Επομένως, όταν δεις τα επιδόματα στην ολότητα τους και όχι στη συνολική εικόνα, μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μια πιο δίκαια πολιτική, πιο στοχευμένη πολιτική, πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε, μιλώντας χθες στο ΕΡΤNews.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Οι αυξήσεις των εσόδων είναι απολύτως συνδεδεμένες με την ανάπτυξη από τη μια πλευρά και από την άλλη τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, χάρη στις συστηματικές προσπάθειες που κάνουμε. Αν εξαιρέσετε το τέλος της κλιματικής αλλαγής και το τέλος κρουαζιέρας που βασικά αφορούν στους τουρίστες τα οποία επιβλήθηκαν, κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει κάνει μόνο μειώσεις φόρων, έχει κάνει πάνω από 60 μειώσεις φόρων».

Και συνέχισε: «Βεβαίως, υπάρχουν περισσότερα έσοδα στον προϋπολογισμό, διότι αυξάνεται ο τζίρος στην αγορά. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε παραπάνω τουρισμό. Φαντάζομαι κανένας δεν το αμφισβητεί. Και ταυτόχρονα με διάφορες κινήσεις της κυβέρνησης, όπως είναι η σύνδεση με τις ταμειακές μηχανές, έχουμε παραπάνω έσοδα. Αυτοί που τα λένε αυτά και προσπαθούν να κάνουν μια σύγχυση ανάμεσα στα παραπάνω έσοδα και στους παραπάνω φόρους. Να μας πουν ποιοι είναι οι φόροι που αυξήθηκαν, επαναλαμβάνω, με την εξαίρεση αυτών των δύο».

Τέλος, όπως ανέφερε, από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα καταστεί η υποχρεωτική η εφαρμογή IRIS για το σύνολο της αγοράς. Μέχρι στιγμής υπάρχει η υποχρέωση για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες να δέχονται πληρωμές μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία εξασφαλίζει μηδενικές προμήθειες μέχρι 500 ευρώ στους συναλλασσόμενους. «Από κει και πέρα, αυτό το οποίο είναι έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει, είναι να πάμε σε μια καθολική εφαρμογή, ώστε όλες οι επιχειρήσεις, όλοι οι επαγγελματίες να δέχονται τις συγκεκριμένες πληρωμές».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών: Πώς η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να μειώσει τις υψηλές προμήθειες

Οικονομία / Καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών: Πώς η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να μειώσει τις υψηλές προμήθειες

Μηνιαίες ανακοινώσεις όλων των στοιχείων με επιτόκια και προμήθειες για όλες τις υπηρεσίες σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα θα εκδίδει η ΤτΕ - Αναμένεται κυβερνητική παρέμβαση για τις υψηλές προμήθειες
LIFO NEWSROOM