Βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων για τη ΔΕΣΦΑ

Βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων για τη ΔΕΣΦΑ Facebook Twitter
0

Με βελτιωμένη προσφορά, επιστρέφει σύμφωνα με πληροφορίες η αζέρικη Socar για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η αποτίμηση του φορέα ανήλθε  στο ποσόν των 330 εκατ.ευρώ ενώ η προσφορά των αζέρων ανέρχεται τώρα στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Το ενδιαφέρον της Socar θεωρείται πρόκριμα για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τη χώρα μας  Ο ΤΑΡ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν στην Ευρώπη.

Τα εναλλακτικά σχέδια, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  είναι ο αγωγός ΤΑΡ που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και ο Ναμπούκο που διέρχεται εκτός Ελλάδος. Η απόφαση για το σχέδιο που θα προωθηθεί αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν στην οποία συμμετέχει και η SOCAR.

Υπενθυμίζεται ότι επίσκεψη στο Αζερμπαιτζάν πραγματοποίησε στα μέσα Μαίου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης του αγωγού ΤΑΡ.

Ο ΔΕΣΦΑ είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον κεντρικό αγωγό από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως την Αττική, τους κλάδους υψηλής πίεσης καθώς και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Είναι 100 % θυγατρική της ΔΕΠΑ, η οποία ελέγχεται κατά 65 % από το Δημόσιο και 35 % από τα ΕΛΠΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ διαθετει προς πώληση το 66 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM