Με βελτιωμένη προσφορά, επιστρέφει σύμφωνα με πληροφορίες η αζέρικη Socar για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η αποτίμηση του φορέα ανήλθε  στο ποσόν των 330 εκατ.ευρώ ενώ η προσφορά των αζέρων ανέρχεται τώρα στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

 

Το ενδιαφέρον της Socar θεωρείται πρόκριμα για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τη χώρα μας  Ο ΤΑΡ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν στην Ευρώπη.

 

Τα εναλλακτικά σχέδια, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  είναι ο αγωγός ΤΑΡ που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και ο Ναμπούκο που διέρχεται εκτός Ελλάδος. Η απόφαση για το σχέδιο που θα προωθηθεί αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν στην οποία συμμετέχει και η SOCAR.

 

Υπενθυμίζεται ότι επίσκεψη στο Αζερμπαιτζάν πραγματοποίησε στα μέσα Μαίου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης του αγωγού ΤΑΡ.

 

Ο ΔΕΣΦΑ είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον κεντρικό αγωγό από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως την Αττική, τους κλάδους υψηλής πίεσης καθώς και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο.

 

Είναι 100 % θυγατρική της ΔΕΠΑ, η οποία ελέγχεται κατά 65 % από το Δημόσιο και 35 % από τα ΕΛΠΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ διαθετει προς πώληση το 66 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr