«Η αναβάθμιση από CCC στο Β- από τον οίκο Fitch, στις 14 Μαρτίου, οι έπαινοι από την Κομισιόν για την συνεχή πρόοδο και οι πρώτες ενδείξεις ότι οι έμμεσες επιπτώσεις από την κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι τόσο άσχημες τελικά, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι ίσως το 2013 να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα» γράφει ο Οικονομολόγος της Societe Generale , Michala Marcusen βασίζοντας μέρος του αισιόδοξου σεναρίου που διακινείται τελευταία στην δημόσια σφαίρα, στο γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο.

 

Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα από ρεπορτάζ του Bloomberg, υπάρχει μια μικρή άνοδος στην ζήτηση αγοράς του ελληνικού χρέους το τελευταίο διάστημα.

 

Η άνοδος αυτή, σύμφωνα με τον  Marcusen όμως απέχει μακράν από το να επιβεβαιώσει τις υπεραισιόδοξες υποθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για ανάπτυξη -4,3 % του ΑΕΠ το 2013 και +0,6% του ΑΕΠ (για πρώτη φορά με θετικό πρόσημο από το 2007) το 2014.

 

«Οι δικές μας προβλέψεις είναι πιο συγκρατημένες και δίνουν ανάπτυξη -10,3% του ΑΕΠ το 2013, -4,2% το 2014, -0,6% το 2015 και θετικό πρόσημο για πρώτη φορά το 2016 με +0,9% ανάπτυξη το 2016. Παρατηρούμε ακόμη ότι η μείωση του ΑΕΠ κατά -5,3% χρόνο με το χρόνο και το αδύναμο κλείσιμο του 2012 παρέχουν μια αρνητική βάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα πρέπει να σημειωθεί εξαιρετικά θετική ανάπτυξη στο υπόλοιπο 2013 ώστε να επιβεβαιωθούν οι υποθέσεις Κομισιόν/ ΔΝΤ. Με τους κύριους δείκτες να βρίσκονται σε ύφεση σήμερα, αυτό αμφισβητείται. Συνεπώς, τα πράγματα βελτιώνονται μεν αλλά είναι ακόμα δύσκολα» καταλήγει ο Michala Marcusen.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr