Ράλι στα ελληνικά ομόλογα μετά την αναβάθμιση από τον Fitch

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα μετά την αναβάθμιση από τον Fitch Facebook Twitter
Ράλι στα ελληνικά ομόλογα (Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI)
1

Σημαντική άνοδο καταγράφουν από το πρωί της Δευτέρας οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, στον απόηχο της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch.


Αποτέλεσμα αυτής της ανόδου είναι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 1,137%- από 1,31% που ήταν την Παρασκευή- ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,32%, από 0,43%.


Την Παρασκευή ο οίκος Fitch αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, από «BB-» σε «BB», με θετικές προοπτικές. Εξέλιξη που διευκολύνει τη νέα έξοδο στις αγορές, με την έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί τον δημοσιονομικό στόχο από το 2021 και μετά, ως τμήμα μιας συμφωνημένης διαδικασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα λάβει υπόψη τις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια μείωση του στόχου κατά 1% του ΑΕΠ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία.

Ακόμη, ο Fitch θεωρεί δεδομένη τη διατήρηση εποικοδομητικής σχέσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές «με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων που προκάλεσε οικονομική αστάθεια στο παρελθόν». Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το χρέος θα αποκλιμακωθεί από το 181,2% του ΑΕΠ το 2018 στο 161% έως το 2021, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν παράγοντες που μετριάζουν την παράμετρο αυτή και στηρίζουν τη βιωσιμότητά του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM