Ακίνητα: Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες φέρνει το 2020

Ακίνητα: Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες φέρνει το 2020 Facebook Twitter
Τι θα αλλάξει στις αντικειμενικές αξίες και τη φορολογία των ακινήτων - EUROKINISSI
0

Ριζικές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και κατ'επέκταση στη φορολογία των ακινήτων αναμένονται το 2020.

Σύμφωνα με το Έθνος, στο πλαίσιο του µεταµνηµονιακού προγράµµατος η κυβέρνηση έχει δεσµευθεί έναντι των θεσµών να προχωρήσει σε ριζική αναµόρφωση του συστήµατος υπολογισµού των τιµών ζώνης, προκειµένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να περιοριστεί η παραοικονοµία στην κτηµαταγορά. Ετσι, αναμένονται αυξήσεις σε τουλάχιστον 4.000 περιοχές και επέκταση σε περίπου 3.500, ενώ θα δηµιουργηθεί µηχανισµός επικαιροποίησης των αξιών.

Ο επιπλέον δηµοσιονοµικός χώρος που θα προκύψει από την αναµόρφωση του συστήµατος των αντικειµενικών αξιών σχεδιάζεται να διατεθεί:

-για την περαιτέρω µείωση του ΕΝΦΙΑ. Πρόθεση του υπουργείου Οικονοµικών είναι η επικαιροποίηση των αντικειµενικών αξιών να µην ακυρώσει την πρόσφατη µείωση του φόρου µεσοσταθµικά κατά 22% αλλά και να γίνει η δεύτερη µείωση προκειµένου συνολικά να ανέλθει στο 30% που είναι και η προεκλογική δέσµευση της κυβέρνησης,

- για την αναµόρφωση της φορολογίας µεταβίβασης ακινήτων µε επανεξέταση των αφορολόγητων ορίων και των συντελεστών για φόρους µεταβίβασης πρώτης κατοικίας, κληρονοµιάς, δωρεάς και γονικών παροχών.

Σε ό,τι αφορά αυτές καθαυτές τις αντικειµενικές αξίες, οι κατευθύνσεις στις οποίες κινείται το υπουργείο Οικονοµικών είναι οι εξής:

- Ευθυγράµµιση των αντικειµενικών µε τις εµπορικές αξίες των ακινήτων.

- Επέκταση του αντικειµενικού συστήµατος προσδιορισµού των αξιών των ακινήτων σε περίπου 3.500 περιοχές.

- Αλλαγή του τρόπου προσδιορισµού των αντικειµενικών αξιών, µε τη δηµιουργία ενός µόνιµου µηχανισµού επικαιροποίησής τους.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM