Νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 2 Μαΐου με τα κύρια χρώματα να παραμένουν όπως στο παλιό αλλά με επιπρόσθετες πρόνοιες πάνω του, ώστε να είναι πιο δύσκολη η παραχάραξη.

 

 

 Στην επιφάνεια του θα υπάρχει το όνομα του νομίσματος στα ελληνικά και στα λατινικά αλλά πλέον και σε κυριλικούς χαρακτήρες, λόγω της ένταξης της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ. Ο χάρτης που θα εικονίζεται στο νέο χαρτονόμισμα θα περιλαμβάνει Κύπρο και Μάλτα. Συμφωνά με το σάιτ της Ημερησίας, θα υπάρχουν επίσης τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε εννέα παραλλαγές, ανάλογα με τη γλώσσα, π.χ. ΕΖΒ και για τα γερμανικά, BCE για τα μαλτέζικα κτλ.

 

Σταδιακά θα αλλάξουν όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ, κυρίως για λόγους ασφαλείας, έχοντας "χρώμα" ελληνικής μυθολογίας. Η νέα σειρά των χαρτονομισμάτων έχει τίτλο "Ευρώπη".  Τα νέα χαρτονομίσματα θα τεθούν σε κυκλοφορία με αύξουσα σειρά. Επομένως, μετά το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ θα ακολουθήσει το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ.

Όταν όλα τα νέα χαρτονομίσματα θα έχουν κυκλοφορήσει, θα συνυπάρξουν για κάποιο καιρό με τα τωρινά, τα οποία κυκλοφόρησαν πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2002. Τα παλιά χαρτονομίσματα θα αποσυρθούν σταδιακά.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr