Έξοδος στις αγορές: Ποιοι επένδυσαν στο ελληνικό 7ετές ομόλογο

Έξοδος στις αγορές: Ποιοι επένδυσαν στο ελληνικό 7ετές ομόλογο Facebook Twitter
0

Επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την βόρεια Ευρώπη προσέλκυσε κυρίως η δημοπρασία του ελληνικού 7ετούς ομολόγου, με την οποία η χώρα μας άντλησε χθες 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9%, το χαμηλότερο στην ιστορία των ελληνικών εκδόσεων σε ευρώ. Έλαβε προσφορές που υπερέβησαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, στο βιβλίο κατατέθηκαν 335 προσφορές για τον 7ετή τίτλο, εκ των οποίων μόνον το 16% αναλογούσε σε Έλληνες ενδιαφερόμενους.

Το ένα τρίτο των επενδυτών (33%) προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 12% είχε ως βάση την Γαλλία, το 11% βασιζόταν στις Σκανδιναβικές χώρες και ακόμα 9% προήλθε από την γερμανόφωνη ζώνη (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία).Το ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σχετικά περιορισμένο, στο 4%.

Η πλειονότητα των προσφορών, σε ποσοστό 55%, προήλθε από διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) και το 20% από τράπεζες, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές. Τα πιο κερδοσκοπικά επενδυτικά οχήματα (hedge funds) αντιπροσώπευσαν το 10% των προσφορών, έναντι 31% στην αντίστοιχη περσινή έκδοση. Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά Ταμεία, που παραδοσιακά θεωρούνται οι πιο σταθεροί θεσμικοί επενδυτές, κάλυψαν στο 9%.

O Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δημοπρασία. Με τη χθεσινή έκδοση ολοκληρώθηκε ο προγραμματισμός για έξοδο στις αγορές για το 2019. Το ομόλογο ωριμάζει στις 23 Ιουλίου 2026.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM