ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα στις λίγες χώρες που αύξησαν τους φόρους κατά την τελευταία δεκαετία

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα στις λίγες χώρες που αύξησαν τους φόρους κατά την τελευταία δεκαετία Facebook Twitter
0

Ανάμεσα στις λίγες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ που αύξησαν τους φόρους στις επιχειρήσεις κατά την τελευταία δεκαετία συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Οργανισμός, το 2008 ο ονομαστικός συντελεστής στην χώρα μας ήταν 25%, ποσοστό σχετικά χαμηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το 2018 η εικόνα έχει ανατραπεί, καθώς ο συντελεστής βρίσκεται στο 29% και είναι ένας από τους υψηλότερους ανάμεσα στα μέλη του ΟΟΣΑ στην Ευρώπη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην Ελλάδα η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι παρόμοια με την Γερμανία, όπου ο τελικός συντελεστής ανέρχεται στο 29,8%, ενώ είναι υψηλότερη από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο χαμηλότερος συντελεστής στην Ευρώπη εντοπίζεται στην Ουγγαρία, όπου η κυβέρνηση Όρμπαν έχει καθιερώσει φόρο 9% στις επιχειρήσεις. Ο υψηλότερος – 34,3% – παρατηρείται στην Γαλλία.

Συνολικά οκτώ από τα 36 κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αύξησαν τον τελικό ονομαστικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις – που περιλαμβάνει και την φορολόγηση σε επίπεδο περιφερειακής διοίκησης – κατά την ίδια δεκαετία.


Για το ίδιο διάστημα 19 χώρες τον μείωσαν ενώ στις υπόλοιπες εννέα ο συντελεστής έμεινε αμετάβλητος.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM