Εκταμιεύτηκε η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - Το μήνυμα του Ρέγκλινγκ

Εκταμιεύτηκε η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - Το μήνυμα του Ρέγκλινγκ Facebook Twitter
0

Εκταμιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η τελευταία δόση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Η δόση είναι ύψους 15 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 9,5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας που συγκροτεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο. Τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ESM, με την εκταμίευση αυτή, το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ, και το ποσό αυτό εκτιμάται ότι αρκεί για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για 22 μήνες, μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Ρέγκλινγκ: Να αποδείξει η Ελλάδα ότι δεν θα αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις
 

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλνγκ, επεσήμανε ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης και η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης «στέλνουν το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο προς τα εμπρός, κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος».

«Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού, τώρα αποδίδει καρπούς. Το τελικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιελάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στις μεταρρυθμίσεις των δημοσίων εσόδων και την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», πρόσθεσε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως «από το 2012, ο EFSF και ο ESM υποστήριξαν τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές του παρέχοντας άνευ προηγουμένου ποσά μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και τις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και να ακολουθήσει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, που απαιτούνται μακροπρόθεσμα για να καταστεί μία ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Με τη σημερινή εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ,  ο ESM έχει διαθέσει προς την Ελλάδα συνολικά 61,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, από τα συνολικά 86 δισ. που ήταν προς διάθεση.


Συνολικά, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ στην Ελλάδα,  στο πλαίσιο των ελληνικών προγραμμάτων, και είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας.

Μοσκοβισί: Τελευταίο σημαντικό βήμα προς το νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα
 

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter, πως η η εκταμίευση της δόση των 15 δισ. είναι το τελευταίο σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ και προς το νέο κεφάλαιο που πρόκειται να ανοίξει για την Ελλάδα.


«Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα ισχυρό αποθεματικό για να εξομαλύνει την πορεία της προς τη χρηματοδότηση από τις αγορές», πρόσθεσε.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM