Financial Times: Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο το 2018 - «Κλειδί» η ελάφρυνση χρέους

Financial Times: Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο το 2018 - «Κλειδί» η ελάφρυνση χρέους Facebook Twitter
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
0

Η Ελλάδα ενδέχεται να μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος, αναφέρει σε έκθεσή της η HSBC, σε μία ένδειξη του πόσο έχει προχωρήσει η Ευρωζώνη από το απόγειο της κρίσης χρέους το 2011.

Η Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο επανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές, με την εικόνα της οικονομίας να φαίνεται λιγότερο δραματική, ενώ θα μπορέσει να έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα τον Αύγουστο προκειμένου να αυτοχρηματοδοτείται «για τον επόμενο χρόνο περίπου», ανέφερε ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, Ευρωπαίος οικονομολόγος στην HSBC.

«Για αρκετά χρόνια, υπήρχε ανησυχία για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όμως, έχοντας επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές τον περσινό χρόνο, το 2018 η χώρα μπορεί αντιθέτως να εξέλθει του προγράμματος διάσωσης, μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια και εννέα υπουργούς Οικονομικών», ανέφερε.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει μία «καθαρή έξοδο», χωρίς ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα (follow up).

«Μία "καθαρή έξοδος" μπορεί να είναι εφικτή, τουλάχιστον για μία περίοδο. Όμως ένα προληπτικό πρόγραμμα, ή τουλάχιστον μία "ενισχυμένη" τυπική εποπτεία μετά το πρόγραμμα, μπορεί να είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν επιλέξιμα για τα προγράμματα αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ», σημείωσε ο κ. Μπαλμπόνι.

Εάν η Ελλάδα καταφέρει να προχωρήσει πέρα από τη σειρά των προγραμμάτων διάσωσης που έχει λάβει τα τελευταία οκτώ χρόνια από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό θα σηματοδοτούσε το πιο πρόσφατο σημάδι ανάπτυξης για μία από τις χώρες που «χτυπήθηκαν» άγρια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

  

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 26,5% το 2014, με την ανεργία νέων να αγγίζει το 52,4% εκείνη τη χρονιά. Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, ο συνολικός δείκτης της ανεργίας μειώθηκε στο 20,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη της Ελλάδας συνεχίζει να «ανεβάζει ταχύτητα». Με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται με ρυθμό 0,3% σε τριμηνιαία βάση το γ' τρίμηνο του 2017, η χώρα για πρώτη φορά από το 2006 «είδε» τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και φαίνεται πως βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης της καλύτερης ετήσιας επίδοσης από το 2007, σύμφωνα με την HSBC.

Οι οικονομικές και πολιτικές βελτιώσεις επέτρεψαν στην Ελλάδα να βγει επιτυχώς στις αγορές τον Ιούλιο του 2017, για πρώτη φορά από το 2014. Πώλησε πενταετές ομόλογο τον Ιούλιο και ξεκίνησε ανταλλαγή χρεών τον Νοέμβριο.

Επιπλέον ο κ. Μπαλμπόνι σημειώνει ότι «η Ελλάδα απέχει ακόμα πολύ από μια αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα και εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ». Καθώς η τέταρτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει το β' τρίμηνο φέτος και το Eurogroup έχει αναβάλει την όποια ελάφρυνση χρέους για μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, η συμμετοχή στο QE παραμένει κάπως απόμακρη. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την πιθανή περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, τουλάχιστον για την ώρα.

Πιο σημαντικό είναι αν η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμο τρόπο και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα χρέους. Τώρα το 80% του ελληνικού χρέους ανήκει στην ευρωζώνη. Η ανάλυση της HSBC υπονοεί ότι χωρίς σημαντική ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα δεν θα καλύψει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Επιπλέον, με βάση κάποιες λογικές υποθέσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, το ελληνικό χρέος δεν θα σταθεροποιηθεί, καθώς τα φθηνά δάνεια της Ε.Ε. θα αντικαθίστανται από περισσότερο ακριβά ομόλογα.

Πηγή: Financial Times

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM