Την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανικός ραδιοσταθμός Norddeutscher Rundfunk (NDR) ανακοίνωσε πως ο γνωστός Γερμανός τραγουδιστής Xavier Naidoo θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην προσεχή Γιουροβίζιον. Ο σταθμός έγινε κατευθείαν αποδέκτης παραπόνων σχετικά με την επιλογή, εξαιτίας ομοφοβικών και ακροδεξιών δηλώσεων και απόψεων του τραγουδιστή. 

 

Ο Naidoo, είναι Γερμανός με ρίζες στη Νότια Αφρική και την Ινδία. Διάφορα περιστατικά έχουν αμαυρώσει την εικόνα του Xavier Naidoo, και εξόργισαν τους φανς του διαγωνισμού οι οποίοι απαίτησαν την αντικατάστασή του. Από ένα κρυφό τραγούδι που ηχογράφησε με τον ράπερ Kool Savas, στους στίχους του οποίου εξίσωνε τους ομοφυλόφιλους με τους παιδόφιλους, μέχρι την ομιλία του σε δημόσια συγκέντρωση εθνικιστικού ακροδεξιού οργανισμού. (Για το κοινό της ομιλίας του Xavier Naidoo η εφημερίδα Die Zeit είχε γράψει πως περιλάμβανε «νεοναζί στοιχεία, αντισημίτες, συνωμοσιολόγους» και άλλους.) Επίσης σε πολλές συνεντεύξεις του ο Naidoo υποστήριξε πως η σύγχρονη Γερμανία είναι μια χώρα «υπό κατοχή», εννοώντας πως θα έπρεπε να πάρει με πόλεμο εδάφη γειτονικών χωρών που παλιά της ανήκαν.

 

 

Στη δήλωσή του εκπροσώπου του σταθμού που διοργανώνει τη γερμανική αποστολή στη Γιουροβίζιον διαβάζουμε: 

 

"Ο Xavier Naidoo είναι ένας εξαιρετικός τραγουδιστής, που, σύμφωνα με την άποψή μας, δεν είναι ούτε ρατσιστής ούτε ομοφοβικός. Η συνεχιζόμενη συζήτηση όμως για τον Naidoo μπορεί να βλάψει την εικόνα του διαγωνισμού. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τη συμμετοχή του, και αναζητούμε άλλον για να πάει στη θέση του». 

 

Στη συνέχεια ο ίδιος ο Naidoo έγραψε στο Facebook του, με κάποια δόση πικρίας, ότι αποδέχεται την απόφαση: «Το πάθος μου για τη μουσική και η δέσμευσή μου στην προώθηση της αγάπης, της ελευθερίας της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης παραμένει ανέπαφο.»

 

Πέρσι πάντως, η συμμετοχή της Γερμανίας, η Ann Sophie, ήρθε τελευταία, με μηδέν πόντους. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr