Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο άρχισαν ν' απαγορεύουν τα selfie sticks, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις αίθουσες από ανθρώπους που κρατούν τα αποκαλούμενα «ραβδιά του ναρκισσισμού», και να τους κάνουν να στρέψουν την προσοχή τους από τα πρόσωπα και τις οθόνες σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Στα έργα τέχνης.


Το Rijksmuseum, το διάσημο μουσείο Tέχνης και Iστορίας του Άμστερνταμ, αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα, τοποθετώντας ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του που ενημερώνει τους επισκέπτες ότι απαγορεύονται κάθε είδους φωτογραφίες.

 

 


Στην ουσία δεν απαγορεύει εντελώς τη χρήση κινητών και καμερών. Το πανό είναι μέρος της νέας καμπάνιας του μουσείου #hierteekenen (αρχίστε να σκιτσάρετε), που ενθαρρύνει τους επισκέπτες να ρίξουν τους ρυθμούς τους και να περάσουν περισσότερο χρόνο μπροστά στα έργα, σκιτσάροντάς τα, αντί απλώς να τα φωτογραφίζουν. Το μουσείο παρέχει δωρεάν στους επισκέπτες χαρτί και μολύβια, ενώ κάθε Σάββατο διοργανώνει μαθήματα σκιτσογραφίας.


«Στο περιθώριο των πολυάσχολων ζωών μας, πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσο όμορφο μπορεί να είναι κάτι που βλέπουμε μπροστά μας», λέει σε δήλωση του ο διευθυντής του μουσείου, Wim Pijbes. «Δεν κοιτάμε προσεκτικά. Το σκιτσάρισμα βοηθάει γιατί μας κάνει να παρατηρούμε περισσότερες λεπτομέρειες».


Ερευνητές επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του κ. Pijbes. Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως οι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να θυμούνται ένα έργο τέχνης αν το έχουν φωτογραφήσει. «Αυτός είναι και ο λόγος που το Rijksmuseum, προσπαθεί να κάνει τους επισκέπτες ν' ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν τη γοητεία και την ομορφιά της Τέχνης και της Ιστορίας μέσα από το σκιτσάρισμα, οπότε #αρχίστενασκιτσάρετε!» έγραψε το μουσείο στον επίσημο λογαριασμό του στο instagram.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr