Σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τους λόγους που η εφαρμογή Acropolis Rock δεν έγινε δεκτή. Σε αυτήν αναφέρεται πως αφενός έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται τη δημιουργία εφαρμογών και αφετέρου αναφέρει πως επειδή οι δημιουργοί της εφαρμογής δεν είχαν πάρει άδεια για χρήση των φωτογραφιών, αυτό καθιστούσε ανέφικτη την αποδοχή της δωρεάς. Mεταξύ άλλων αναφέρονταν πως: το ΤΑΠ προκειμένου να αποδεχθεί χορηγία ή να συνεργαστεί με ιδιώτες ή άλλους φορείς για τη διάθεση στο κοινό έντυπης ή ηλεκτρονικής έκδοσης που περιέχει εικόνες και κείμενα αρχαιολογικού περιεχομένου, θα πρέπει:
α) να έχει την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη χρήση εικόνων και την επιστημονική ακρίβεια του περιεχομένου εν γένει και β) να έχουν καταβληθεί τα νόμιμα τέλη υπέρ ΤΑΠ.

 

Με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου, από τον ένα εκ των δύο δημιουργών της εφαρμογής απαντά διευκρινίζονται τα εξής σημεία:


1) Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τα πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας μας (από τα ιστορικότερα του κόσμου) θα αποκτήσουν ηλεκτρονική παρουσία μέσω επίσημων εφαρμογών.


2) Οι φωτογραφίες που υπάρχουν μέσα στην εφαρμογή είναι νόμιμα αγορασμένες. Οι άδειες χρήσεις υπάρχουν σε αυτό το έγγραφο και το license agreement μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Αυτό το έγγραφο είχε επίσης αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς.


3) Όπως διευκρινίσαμε στην ηλεκτρονική μας συνομιλία με το υπουργείο από τον προηγούμενο Μάιο, όλο το περιεχόμενο (κείμενα και φωτογραφίες) ανήκουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και όχι στην εταιρεία μας. Προτείναμε μάλιστα αντί να χαθεί κι άλλος χρόνος για την αντικατάσταση φωτογραφιών/κειμένων με κείμενα που θα επέλεγαν οι αρμόδιοι φορείς, να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες και περιεχόμενο που είχαμε ήδη παράγει με δικά μας έξοδα. Φυσικά, και πάλι δωρεάν.


4) Η εταιρεία μας δεν ζήτησε κανένα χρηματικό ή άλλου είδους αντάλλαγμα (ούτε να αναλάβουμε δημόσιο έργο στο μέλλον). Το μόνο που θέλαμε ήταν να προσφέρουμε μια βραβευμένη υπηρεσία, ώστε το κράτος να εκμεταλλευτεί την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.


5) Η εφαρμογή Acropolis Rock δεν προβάλει διαφημίσεις, ούτε έχει έσοδα από διαφημίσεις. Επίσης, δεν συνεργάζεται με καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, τράπεζες, κλπ, ούτε λαμβάνει οποιαδήποτε προμήθεια. Όσα καταστήματα υπάρχουν στον χάρτη της εφαρμογής προέρχονται από δημόσιες βάσεις δεδομένων. Στόχος μας ήταν να δείξουμε στους επισκέπτες του ιερού βράχου τα γειτονικά μέρη για ποτό, φαγητό, ΑΤΜ, μετρό και φαρμακεία.


Κοινή επιδίωξη όλων μας είναι η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Χαιρόμαστε που το ελληνικό κράτος κάνει βήματα προς τα εμπρός, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η χορηγία μας ήταν μια νόμιμη, ανέξοδη και, κυρίως, ειλικρινής πρόθεση να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια.