61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Συμβολική προβολή χωρίς θεατές στο Ολύμπιον

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Συμβολική προβολή χωρίς θεατές στο Ολύμπιον Facebook Twitter
Φωτογραφία Άρης Ράμμος
0

Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε σήμερα με μία συμβολική προβολή χωρίς θεατές στο Ολύμπιον.

«Την ημέρα έναρξης του 61ου Φεστιβάλ, θα συναντιόμασταν όλοι μαζί στο Ολύμπιον. Όμως οι συνθήκες με την πανδημία άλλαξαν τα σχέδιά μας. Γι' αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε ζωή στην αίθουσα και να προβάλουμε την ταινία έναρξης, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς θεατές, σε μια συμβολική κίνηση, μια συγκινητική στιγμή που μας ενώνει ξανά από τα σπίτια μας, απ' όπου κι αν βρισκόμαστε», τόνισαν οι διοργανωτές. 


Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στις 19.00, την ώρα που κάθε θεατής θα έψαχνε να βρει τη θέση του στην αίθουσα, τα φώτα του Ολύμπιον άναψαν ξανά, η μηχανή προβολής μπήκε σε λειτουργία και το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη συμβολική προβολή του.

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Συμβολική προβολή χωρίς θεατές στο Ολύμπιον Facebook Twitter
Φωτογραφία Άρης Ράμμος
61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Συμβολική προβολή χωρίς θεατές στο Ολύμπιον Facebook Twitter
Φωτογραφία Άρης Ράμμος

«Θέλαμε να δείξουμε την αγάπη και την αφοσίωσή μας στην κινηματογραφική αίθουσα που περνάει δύσκολες στιγμές. Για όλους εμάς που δεν ήμασταν εκεί, στη μεγάλη οθόνη άρχισε να παίζει η ταινία έναρξης της 61ης διοργάνωσης, το Ταξίδι της Φάλαινας» (η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες από τη StraDa Films).


Η ταινία, σε σκηνοθεσία Φίλιπ Γιούργιεφ, η οποία ήταν διαθέσιμη online την Πέμπτη μέσω της online πλατφόρμας του Φεστιβάλ, είναι μια ανθρώπινη ιστορία για τα όνειρα μιας άλλης ζωής. Στον Βερίγγειο Πορθμό, σε ένα χωριό φαλαινοθήρων, ο 15χρονος Λέσκα ερωτεύεται ένα κορίτσι από το Ντιτρόιτ. Όταν βρίσκει την «αγαπημένη» του να συνομιλεί με κάποιον άλλο, θολωμένος από τη ζήλεια, ο Λέσκα ξεκινά μια αδιανόητη οδύσσεια. Στο συμβολικό σημείο όπου σμίγουν παρελθόν και μέλλον, αυτή η τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης απηχεί την ταραχή της νιότης και τον παλμό της πρώτης αγάπης.

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Συμβολική προβολή χωρίς θεατές στο Ολύμπιον Facebook Twitter
Φωτογραφία Άρης Ράμμος


Πριν την ταινία έναρξης προηγήθηκε ένα πρωτότυπο βίντεο, με σύνθημα «Σινεμά με κάθε τρόπο - Φεστιβάλ με κάθε τρόπο». Στο βίντεο έναρξης απευθύνουν χαιρετισμούς η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ενώ ευχές δίνουν οι άνθρωποι του Φεστιβάλ, που μπορεί να μην τους βλέπετε καθημερινά λόγω της κατάστασης, αλλά είναι δίπλα σας και φροντίζουν για κάθε στιγμή της online διοργάνωσης.

 

Κατά την έναρξη του Φεστιβάλ προβλήθηκε ένα ακόμα βίντεο, στο οποίο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δημήτρης Φραγκάκης, γενικός γραμματέας του ΕΟΤ.

 

Στο online 61ο Φεστιβάλ, οι θεάσεις ανά ταινία θα αυξηθούν κατά 40%, ώστε περισσότεροι θεατές σε όλη την Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγαπημένες ταινίες δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για τις ανάγκες διοργάνωσης του διαδικτυακού 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ισχύσουν όλες ανεξαιρέτως οι συμβάσεις των εργαζομένων - τόσο αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει, όσο και εκείνες που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Συμβολική προβολή χωρίς θεατές στο Ολύμπιον Facebook Twitter
Φωτογραφία Άρης Ράμμος

«Σχεδιάζουμε διαρκώς νέους τρόπους για να προβάλουμε ταινίες που αγαπάμε. Γι' αυτό το λόγο, θα επεκτείνουμε τις καλοκαιρινές μας προβολές summertiff και θα οργανώσουμε μια εβδομάδα προβολών το καλοκαίρι του 2021, παρουσιάζοντας ταινίες της 61ης διοργάνωσης, με έμφαση φυσικά στον ελληνικό κινηματογράφο. Ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι καλύτερη και οι δυνατότητές μας πληρέστερες, ώστε να φιλοξενήσουμε τους συντελεστές των ταινιών και, χωρίς αποστάσεις, να γιορτάσουμε τον ελληνικό κινηματογράφο όπως του αξίζει.»

Ήδη βρίσκονται υπό επεξεργασία εναλλακτικά σενάρια για την διεξαγωγή του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθώς και οι ημερομηνίες. «Η πανδημία ανατρέπει κάθε μέρα τα σχέδιά μας, όμως η συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν παρακολουθεί μια ταινία που τον συγκλονίζει, δεν ανατρέπεται με τίποτα. Καλούμε τους θεατές να συναντηθούμε διαδικτυακά και να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα: να απολαύσουμε σινεμά, με κάθε τρόπο!»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.