Μια τεράστια γάτα χαραγμένη σε πλαγιά του Περού- Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακό γεωγλυφικό 2.000 ετών

Μια τεράστια γάτα χαραγμένη σε πλαγιά του Περού- Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακό γεωγλυφικό 2.000 ετών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού Περού (EPA)
0

Ένα τεράστιο γεωγλυφικό γάτας, που δημιουργήθηκε σε μία πλαγιά πριν από 2.000 χρόνια, ανακαλύφθηκε στο νότιο Περού, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας. 

Το αρχαίο γεωγλυφικό, που έχει μήκος 37 μέτρα αποτελεί κομμάτι των «Γραμμών της Νάζκα». Οι «Γραμμές της Νάζκα» είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών στην ομώνυμη επαρχία του νοτίου Περού. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάζκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1994. Η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων νότια της Λίμα.

Η γάτα προστίθεται στο «τόξο» των ζωομορφικών δημιουργιών που εντοπίστηκαν στην περιοχή κατά τον περασμένο αιώνα. Πέρα από τη γάτα έχουν έχουν αποκαλυφθεί ένα κολιμπρί, ένας πίθηκος και ένας πελεκάνος. Το γεωγλυφικό εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε μία περιοχή όπου αποτελούσε ήδη δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού του Περού το γεωγλυφικό ήταν ελάχιστα ορατό και «κοντά στο να χαθεί εξαιτίας της θέσης του - σε μία αρκετά απότομη πλαγιά - και της φυσικής διάβρωσης του εδάφους». Μετά από αρχαιολογικές εργασίες στο σημείο αποκαλύφθηκαν γραμμές με μήκος από 30 έως 40 εκατοστά. Οι ειδικοί εικάζουν πως η γάτα δημιουργήθηκε κατά το διάστημα 200 π.Χ. έως 100 π.Χ. κατά την ύστερη περίοδο του πολιτισμού των Παράκας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού του Περού, παρόμοιες αναπαραστάσεις γάτας εντοπίζονται και σε άλλα ευρήματα του πολιτισμού των Παράκας. Οι «Γραμμές της Νάζκα» δημιουργήθηκαν από πολιτισμούς που προηγήθηκαν των Ισπανών με την αφαίρεση των ανώτερων στρωμάτων βράχων και χαλικιού και την αποκάλυψη του «υποστρώματος».

Ελάχιστες ανθρώπινες μορφές έχουν αποκαλυφθεί σε αντίθεση με τις ευρείας κλίμακας απεικονίσεις ζώων, πουλιών, φυτών και καθημερινών αντικειμένων. Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί. Παρόλα αυτά εξαιρετικά ασυνήθιστες κλιματικές αλλαγές μπορούν να αλλοιώσουν τα σχέδια.

Μια τεράστια γάτα χαραγμένη σε πλαγιά του Περού- Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακό γεωγλυφικό 2.000 ετών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού Περού (EPA)

Η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος από τη δεκαετία του 1920, όταν ο Περουβιανός αρχαιολόγος Toribio Mejia Xesspe ανακάλυψε τις μυστηριώδεις γραμμές χαραγμένες. Με την ανάπτυξη της αεροπορίας τη δεκαετία του 1930, ανακαλύφθηκαν περισσότερα έργα και οι ερευνητές συνέχισαν να αναπτύσσουν θεωρίες για το πώς αλλά και τους λόγους που δημιουργήθηκαν.

Το 2019, ερευνητές από το Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Yamagata ανακάλυψαν περισσότερα από 140 γεωγλυφικά στην περιοχή με τη βοήθεια τρισδιάστατης απεικόνισης.

Με πληροφορίες από CNN/Wikipedia

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.