Απεργία την Πρωτομαγιά

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (17-23/9)

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (17-23/9) Facebook Twitter
To «Nomadland» που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας θα είναι η ταινία έναρξης στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.
0

ΦΕΣΤΙΒΑΛ  

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»

Η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, οι Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφουν για 26η χρονιά, αισιόδοξες και πλήρως προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, συστήνοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας μια υβριδική εκδοχή της διοργάνωσης, προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες Ιντεάλ, Δαναός 1 και Όπερα 1, στα θερινά Λαΐς, Ριβιέρα, Τριανόν, Στέλλα και στην Τεχνόπολη, αλλά και ψηφιακά, ενώ το μεγάλο του αφιέρωμα για φέτος έχει τίτλο «A dream within a dream».

23/9-4/10 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ  

Ubuntu

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (17-23/9) Facebook Twitter
Mohau Modisakeng (1975, Bakenberg, Νότια Αφρική), Πέρασμα 7, 2017, Εκτύπωση inkjet

Έργα αντιπροσωπευτικών δημιουργών της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης, Αφρικανών καλλιτεχνών και καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς, επιλεγμένα από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ, παρουσιάζονται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε πέντε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, σχεδιασμένα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kallos Turin, και επιμέλεια μιας πενταμελούς ομάδας αποτελούμενης από τους Osei Bonsu (επιμελητή της Συλλογής Αφρικανικής Τέχνης της Tate Modern), Rashid Johnson (εικαστικό), Elvira Dyangani Ose (λέκτορα του Goldsmiths College), Emily Tsingou (art advisor) και Burkhard Varnholt (συλλέκτη σύγχρονης τέχνης, ιδρυτή του Kindl Zentrum für Ζeitgenössische Kunst στο Βερολίνο).

19/9-18/3, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ), Τρ.-Κυρ. 11:00-19:00, κάθε Πέμπτη έως τις 22:00, Δευτέρα κλειστά   

Παύλος Σάμιος, Καφέ Παράδεισος

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (17-23/9) Facebook Twitter
Παύλος Σάμιος, Καφέ Παράδεισος

Σε μια περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης ο καταξιωμένος ζωγράφος επιστρέφει με νέο πνεύμα και ανανεωμένη διάθεση στο αγαπημένο του θέμα των καφενείων, που τον απασχόλησε πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι. Η έκθεση περιλαμβάνει δύο ενότητες έργων με παριζιάνικα και αθηναϊκά καφενεία. Για να δημιουργήσει τα νέα έργα του ο Σάμιος άντλησε έμπνευση από το Καφέ ο Παράδεισος, που μέχρι πριν από περίπου μία δεκαετία λειτουργούσε κοντά στο ατελιέ του, στην πλατεία Αττικής.

17/9-17/10, γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, Δευτ. 11:00-15:30, Τρ. & Πέμ. 10:00-21:00, Τετ. 10:00-15:30, Παρ. 10:00-20:00, Σάβ. 10:30-15:30, είσοδος ελεύθερη 

Brice Marden, Marbles and Drawings

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (17-23/9) Facebook Twitter
Brice Marden, Marbles and Drawings

Στον νέο χώρο της γκαλερί Gagosian, ένα κομψό, ανεξάρτητο νεοκλασικό στο Κολωνάκι, εγκαινιάζεται η έκθεση του Brice Marden, σημαντικού εκπροσώπου της μεταπολεμικής αμερικανικής τέχνης, περιλαμβάνοντας έργα του σε χαρτί και μάρμαρο. Τα κομμάτια μαρμάρου που ζωγραφίζει ο Marden προέρχονταν από τοπικά μικρά λατομεία της Ύδρας, την οποία επισκέπτεται τα τελευταία πενήντα χρόνια.

24/9-19/12, Gagosian, Αναπήρων Πολέμου 22, Κολωνάκι, Δευτ.-Παρ. 11:00-19:00. Εγκαίνια: 24/9, 11:00-21:00 

Φώτης Βάρθης, Εννέα σπουδές στον πόνο

Στη νέα ενότητα έργων του, ο χαράκτης εστιάζει στο πάθος της γυναίκας διαχρονικά. Καθεμία από τις μορφές του συναντά κάποια γυναίκα που πάσχει με τρόπο διαφορετικό: μια μάνα θρηνεί το χαμένο της παιδί, μια ερωτευμένη τον ανεκπλήρωτο πόθο, μια παντρεμένη τον αποχωρισμό ή την προδοσία κ.ο.κ. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και το βιβλίο Γυναίκες που επιστρέφουν με τα έργα της έκθεσης και κείμενα του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη (εκδόσεις Αντίποδες).

25/9-17/10, Κέντρο Τεχνών «Μετς», Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Αθήνα, Τρ., Πέμ.-Παρ. 18:00-21:00, Σάβ. 11:00-15:00

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Animasyros

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (17-23/9) Facebook Twitter
Η ταινία Memorable στο φετινό Animasyros.

Στη 13η διοργάνωσή του, το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros αναδιαμορφώνεται και παρουσιάζει μια μεγάλη γκάμα ταινιών τόσο στον φυσικό του χώρο, στο νησί της Σύρου, όσο και διαδικτυακά, μέσα από τη live πλατφόρμα που δημιουργήθηκε ειδικά για τη φετινή «phygital» εκδοχή του. Ανάμεσα στις ταινίες που διαγωνίζονται είναι η προτεινόμενη για Όσκαρ ταινία του Bruno Collet, Memorable, που θίγει το θέμα του Αλτσχάιμερ, καθώς και το Beyond Noh, που παρουσιάζει 3.475 μάσκες από το ιαπωνικό θέατρο Νο.

23-27/9, animasyros.gr 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Bloody Hawk

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (17-23/9) Facebook Twitter
Bloody Hawk

Ο 24χρονος ράπερ που έχει επανασυστήσει στο κοινό την εγχώρια χιπ-χοπ σκηνή, θα εμφανιστεί στον Θόλο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Ο νεαρός ράπερ από την Ξάνθη εκθέτει άφοβα όσα αισθάνεται, ξεδιπλώνοντας σκέψεις, προβληματισμούς και ανασφάλειες. Η συναυλία θα προβληθεί και διαδικτυακά στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.

2/10, Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, 21:00, εισ.: 5-10 ευρώ 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

The love boat

Στο πάρκινγκ των απορριμματοφόρων του δήμου Αθηναίων στην Ιερά Οδό θα στηθεί η έκθεση στην οποία συμμετέχουν 14 σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι εικαστικοί, ενώ ο χώρος θα παραμείνει κανονικά λειτουργικός. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι οι: Κωστής Βελώνης, Greece Is For Lovers, Λάκης & Άρης Ιωνάς/The Callas, Ίρις Τουλιάτου κ.ά.

19-20/9, Αµαξοστάσιο Απορριµματοφόρων Ιερά Οδός 151 (πλησίον μετρό Ελαιώνα), 20:00-23:00, είσοδος ελεύθερη. Εγκαίνια: 18/9, 20:00.

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Θωρηκτό Ποτέμκιν» με τον Μάνο Κιτσικόπουλο

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (17-23/9) Facebook Twitter
Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, το Θωρηκτό Ποτέμκιν του Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής ο σολίστ Μάνος Κιτσικόπουλος συνοδεύει ζωντανά στο πιάνο ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, το Θωρηκτό Ποτέμκιν του Σεργκέι Αϊζενστάιν, παίζοντας έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών (Σοστακόβιτς, Ραχμάνινοφ, Προκόφιεφ και Στραβίνσκι).

18/9, Μέγαρο Μουσικής (Κήπος), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 20:30, εισ.: 12 ευρώ

Culture
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.