Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γίρι Μένζελ

Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γίρι Μένζελ Facebook Twitter
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Jiri Menzel έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών. EPA/DANIEL DEME
0

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γίρι Μένζελ πέθανε σε ηλικία 82 ετών μετά από μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας, ανακοίνωσε η σύζυγός του.

Το 1968, είχε κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για την δραματική ταινία «Closely Watched Trains» [Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν] του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ο Τσέχος σκηνοθέτης υπήρξε μια από τις ηγετικές μορφές στο Νέο Κύμα Τσεχοσλοβακίας (γνωστό και ως Νέο Κύμα Τσεχίας) στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, μαζί με τον Μίλος Φόρμαν, σκηνοθέτη της ταινίας «One Flew Over the Cuckoo's Nest» [Η Φωλιά του Κούκου] και την Βέρα Χιτίλοβα της αβάν γκαρντ. 

Σπάνια έκανε δημόσιες εμφανίσεις μετά την επέμβαση στον εγκέφαλο το 2017. Πέθανε το Σάββατο, είπε η σύζυγός του, Όλγκα. 

«Πολυαγαπημένε μου Γίρκα, σε ευχαριστώ για κάθε μια ημέρα που μπόρεσα να περάσω μαζί σου. Η κάθε μια ήταν μοναδική. Είμαι επίσης ευγνώμων για σένα για τα τελευταία τρία χρόνια, όσο σκληρά κι αν ήταν», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook. 

Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γίρι Μένζελ Facebook Twitter
«Πολυαγαπημένε μου Γίρκα, σε ευχαριστώ για κάθε μια ημέρα που μπόρεσα να περάσω μαζί σου»,έγραψε η σύζυγός του, ανακοινώνοντας την είδηση του θανάτου του... Με την σύζυγό του, Olga στην παρουσίαση της ταινίας «I Served The King Of England», στο 57ο Φετσιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το 2007. EPA/Soeren Stache
Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γίρι Μένζελ Facebook Twitter
Για το βραβείο Όσκαρ, είχε δηλώσει το 2006 πως ήταν «περισσότερη τύχη παρά σκοπός». EPA/BIEL ALINO

Ο Γίρι Μένζελ σπούδασε παραγωγή ταινιών στην Πράγα και αποφοίτησε το 1962. Η πρώτη του ταινία «Closely Watched Trains» βασίστηκε σε μια νουβέλα του Τσέχου συγγραφέα Μπόχουμιλ Χράμπαλ. Μετά τη νίκη στα Όσκαρ, οι δυο τους συνεργάστηκαν αρκετές φορές, μεταξύ άλλων στο «I Served The King of England» [Υπηρέτησα τον βασιλιά της Αγγλίας] το 2006.

Σχετικά με το βραβείο Όσκαρ, ο Μένζελ είχε δηλώσει το 2006 πως ήταν «περισσότερη τύχη παρά σκοπός». «Πιο πολύ από όλα τα βραβεία και τα μετάλλια που έλαβα για αυτήν την ταινία, εκτιμώ την μακρόχρονη φιλία μου με τον Χράμπαλ». 

 

Όπως και άλλοι σκηνοθέτες της γενιάς του, αντιμετώπισε προβλήματα με τις κομμουνιστικές αρχές. Η ταινία «Skrivánci na niti» (Larks on a String) που γύρισε το 1969 δεν προβλήθηκε στην πατρίδα του έως το 1990, οπότε συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, αποσπώντας βραβείο. 

Το 1987 έλαβε δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ με την ταινία «My Sweet Little Village». Εκτός από την δουλειά του ως σκηνοθέτης, έχει υποδυθεί επίσης ρόλους σε περίπου 80 ταινίες ενώ εργάστηκε και ως θεατρικός σκηνοθέτης. 

Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γίρι Μένζελ Facebook Twitter
Η αφίσα της ταινίας «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν»

Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στην ταινία «The Interpreter» του 2018, που αφηγείτο την ιστορία ενός άντρα, ο οποίος ψάχνει εκδίκηση απέναντι σε έναν πρώην στρατιώτη των SS, δολοφόνο των γονιών του. 

Στη διάρκεια της ζωής του, ο Γίρι Μένζελ απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους από το Τάγμα των Τεχνών και των Γραμμάτων (Ordre des Arts et des Lettres) και εκείνο του Τσεχικού Λέοντα για την συνολική προσφορά του στις τέχνες. 

Με πληροφορίες από BBC

Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γίρι Μένζελ Facebook Twitter
Mια σκηνή από την απολαυστική και ανθεκτικότατη ταινία του «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν»
Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.