Δύο έργα από τη σχολή του Πορεία θα παρουσιαστούν στη σκηνή του θεάτρου - Το ένα κωμωδία μιας 18χρονης σπουδάστριας

Δύο έργα από τη σχολή του Πορεία θα παρουσιαστούν στη σκηνή του θεάτρου - Το ένα κωμωδία μιας 18χρονης σπουδάστριας Facebook Twitter
Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2019 από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου και τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη.
0

Η «Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής» του θεάτρου Πορεία ανακοίνωσε σήμερα το νέο της πρόγραμμα καθώς και την ένταξη δύο κειμένων από σπουδάστριες της σχολής στο παραστασιακό ρεπερτόριο της νέας σεζόν. 

Το ένα από τα κείμενα είναι το υπαρξιακό δράμα Labor της σπουδάστριας Ανθής Τσιρούκη και το άλλο η κωμωδία Νυχιάνγκ της μόλις δεκαοχτάχρονης σπουδάστριας Ευαγγελίας Γατσωτή, το οποίο θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Τάρλοου με πρωταγωνίστριες την Αλεξία Καλτσίκη και τη Θάλεια Σταματέλου.

Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2019 από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου και τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη. Η Σχολή αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων ελληνόγλωσσων συγγραφέων και έργων καθώς και στην επανατοποθέτηση της νέας ελληνικής δραματουργίας στο κέντρο του θεατρικού ενδιαφέροντος.

Όλα τα έργα που προέκυψαν κατά τη πρώτη χρονιά λειτουργίας της σχολής δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της. Για καλύτερη υποδοχή των έργων επιλέχτηκε και η ακόλουθη πρακτική: αποσπάσματα από τα 30 νέα έργα κινηματογραφήθηκαν σε συνθήκη αναλογίου.

Στα αποσπάσματα (διάρκειας 4 λεπτών το καθένα) συμμετέχουν κορυφαίοι ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου όλων των γενεών (Ράνια Οικονομίδου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρης Καταλειφός, Όλια Λαζαρίδου, Στέλιος Μάινας, Κώστας Φιλίππογλου, Γιάννης Νταλιάνης, Δημήτρης Τάρλοου, Γιάννης Στάνκογλου, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ιωάννα Παππά, Κόρα Καρβούνη, Κώστας Βασαρδάνης, Χρήστος Μαλάκης, Αργύρης Πανταζάρας, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ορέστης Χαλκιάς, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Θάλεια Σταματέλου, Σίσσυ Τουμάση). Τα συγκεκριμένα κινηματογραφικά αποσπάσματα δημοσιοποιήθηκαν τόσο στην Ιστοσελίδα της Σχολής όσο και στην πλατφόρμα του θεάτρου Πορεία στο YouTube.

Ένταξη δύο έργων της σχολής στο παραστασιακό ρεπερτόριο του θεάτρου Πορεία

Τον μήνα Μάιο του 2020 μια Επιτροπή του Θεάτρου Πορεία αποτελούμενη από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πορεία Δημήτρη Τάρλοου, τον ποιητή και συγγραφέα Στρατή Πασχάλη, τη δραματολόγο και αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια, διάβασε όλα τα παραχθέντα έργα της Σχολής Πυροδότησης και, μεταξύ πολλών θεατρικών κειμένων εξαιρετικού ενδιαφέροντος, επέλεξε το υπαρξιακό δράμα Labor της σπουδάστριας Ανθής Τσιρούκη προκειμένου να γίνει παράσταση στο Θέατρο Πορεία τον Μάιο του 2021. Τη σκηνοθεσία θα αναλάβει η νέα σκηνοθέτις (με παραστάσεις στο Λονδίνο) Έμιλυ Λουίζου, ενώ τους δύο κεντρικούς ρόλους του έργου θα ενσαρκώσουν ο Στέλιος Μάινας και η Ιωάννα Παππά.

Παράλληλα ο Δημήτρης Τάρλοου επέλεξε ένα ακόμη έργο της Σχολής που ξεχώρισε η επιτροπή, την κωμωδία Νυχιάνγκ της μόλις δεκαοχτάχρονης σπουδάστριας Ευαγγελίας Γατσωτή, το οποίο και θα σκηνοθετήσει στο Θέατρο Πορεία (τον Μάιο του 2021, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το Labor), με την Αλεξία Καλτσίκη και τη Θάλεια Σταματέλου στους δύο ρόλους.

Τα δύο έργα θα ενταχτούν σε ένα αφιέρωμα του Θεάτρου Πορεία στο ελληνόγλωσσο θεατρικό κείμενο υπό τον γενικό τίτλο «Νέο Αίμα» τον Μάιο του 2021. Οι δύο πρωτοεμφανιζόμενες συγγραφείς (Α. Τσιρούκη και Ε. Γατσωτή, 37 και 18 χρονών αντίστοιχα), αποτελούν το πρώτο άνοιγμα του Θεάτρου Πορεία σε μια νεότερη και μια νεότατη γενιά ελληνόγλωσσων συγγραφέων που παραστασιακά ασφυκτιά.

Το πρόγραμμα της σχολής για την χρονιά 2020-2021 

Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία με εισηγητές τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου του 2020 και θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους αναμεταξύ τους ετήσιους κύκλους εκπαίδευσης και συγγραφικής πυροδότησης πάνω σε όλα τα στάδια της δραματουργικής δημιουργίας: Τον Κύκλο Γενικής Πυροδότησης (Εισαγωγή) και τον Κύκλο Εξειδίκευσης. Οι κύκλοι αυτοί θα στοχοθετήσουν στην παραγωγή δύο νέων έργων από  κάθε σπουδαστή μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Οι συμμετέχοντες στους δύο Κύκλους της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα προκύψουν κατόπιν αποστολής δήγματος γραφής. Αναλυτικά η προκήρυξη ενδιαφέροντος και οι όροι συμμετοχής για κάθε ενδιαφερόμενο βρίσκονται εδώ.

Τέλος, από τον Ιανουάριο του 2021 θα υπάρξει και ένα πιλοτικό διαδικτυακό Εργαστήριο Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής Για Εφήβους υπό τον συντονισμό του νέου συγγραφέα και Βοηθού Εισηγητή της Σχολής Μάνου Κουνουγάκη.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.