Η Europa Nostra είναι μια αναπτυσσόμενη κίνηση πολιτών που στόχο έχει τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το δίκτυο της οργάνωσης αποτελείται από 250 οργανισμούς, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών της είναι πάνω από πέντε εκατομμύριο άνθρωποι, 150 συνδεδεμένοι οργανισμοί (κυβερνητικοί φορείς, τοπικές αρχές και πολλές επιχειρήσεις) καθώς επίσης και 1500 αυτόνομα μέλη.

 

Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικτυακή ψηφοφορία για τα ευρωπαϊκά βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου ανάμεσα στις προτεινόμενες επιλογές υπάρχουν και δύο ελληνικές υποψηφιότητες. Η πρώτη αφορά την  αναστήλωση του κεντρικού κτηρίου των Προπυλαίων της Ακρόπολης (κατηγορία 1/Συντήρηση) και η δεύτερη την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (κατηγορία 3/Συνολική προσφορά στον Πολιτισμό).

 

Αν η ελληνική συμμετοχή καταφέρει να εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους, τότε η αναστήλωση του κεντρικού κτηρίου των Προπυλαίων της Ακρόπολης θα πραγματοποιηθεί με χρήματα της Europa Nostra. Ανάμεσα, στις υποψηφιότητες συναντά κανείς το Ρωμαϊκό Θέατρο στο Μεντεγίν και την Αυλή των Λεόντων στη Γρανάδα της Ισπανίας, το δάσος του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Ιταλία, το Λύκειο Passos Manuel στην Πορτογαλία κ.α.

 

Για να δει κάποιος ολόκληρη τη λίστα με τα πολιτιστικά μνημεία αρκεί να επισκεφτεί τη διεύθυνση vote.europanostra.org/ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να ψηφίσει τρεις φορές. Η πρώτη του επιλογή λαμβάνει τρεις ψήφους, η δεύτερη δύο και η τρίτη μία, αλλά δικαιούται να υποβάλλει μία ψήφο σε κάθε χώρα.

 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στην Τελετή Απονομής Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Europa Nostra, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο στις 16 Ιουνίου.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr