«Να βουλώσει το στόμα του ο αρχιτέκτονας της Παναγίας των Παρισίων»

«Να βουλώσει το στόμα του ο αρχιτέκτονας της Παναγίας των Παρισίων» Facebook Twitter
H πρώτη άγρια κόντρα για την Παναγία των Παρισίων μόλις ξέσπασε - με άκομψες εκφράσεις
2

Ο στρατηγός που επιβλέπει την αναστήλωση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων δήλωσε ότι ο αρχιτέκτονας του κτιρίου θα πρέπει να «βουλώσει το στόμα του».

Ο στρατηγός Jean-Louis Georgelin και ο αρχιτέκτονας Philippe Villeneuve είναι πρωταγωνιστές στη νέα κόντρα, καθώς διαφωνούν σχετικά με το αν το νέο κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού πρέπει να είναι μοντέρνο ή μεσαιωνικό. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διόρισε τον Georgelin να διευθύνει το έργο, έχει ορίσει μια πενταετή προθεσμία για την ολοκλήρωση του τεράστιου έργου αποκατάστασης. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι αυτός ο στόχος μπορεί να είναι υπερβολικά φιλόδοξος και ο Villeneuve είπε στο παρελθόν ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να επιτευχθεί είναι αν το τμήμα που κατέρρευσε  είναι ένα αντίγραφο εκείνου που κάηκε.

Όμως ο πρόεδρος Μακρόν και ο στρατηγός Georgelin πιστεύουν ότι το νέο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων,θα πρέπει να είναι σύγχρονο. Η άγρια κόντρα ξέσπασε σε δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής πολιτιστικών υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, σχετικά με τη σχεδίαση.

«Όσο για τον επικεφαλής αρχιτέκτονα, έχω ήδη εξηγήσει ότι θα πρέπει να βουλώσει το στόμα του», ανέφερε ο στρατηγός και προκάλεσε αίσθηση, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Αργότερα είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έπρεπε «να προχωρήσουν με σοφία ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή για την Παναγία των Παρισίων, για το Παρίσι, για τον κόσμο». Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί εντός του 2021, αλλά ήδη η ασυμφωνία των εμπλεκόμενων έχει επηρεάσει και διχάσει και την γαλλική κοινή γνώμη.

Τον περασμένο μήνα, ο Villeneuve προειδοποίησε μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTL: «Είτε θα το επαναφέρω ίδιο... είτε να πάνε να κάνουν ένα σύγχρονο κωδωνοστάσιο με κάποιον άλλο». Η επίθεση του στρατηγού στον αρχιτέκτονα σχολιάζεται πολύ από τον Γαλλικό Τύπο. Ο στρατηγός Jean-Louis Georgelin είναι γνωστός για τον οξύθυμό του χαρακτήρα, αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien, ενώ ο Philippe Villeneuve, αρνήθηκε να σχολιάσει το προσβλητικό ύφος της τοποθέτησης. 

Culture
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.