Θεσσαλονίκη: Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξεκίνησε με μία λαμπερή τελετή στο «Ολύμπιον»

Θεσσαλονίκη: Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξεκίνησε με μία λαμπερή τελετή στο «Ολύμπιον» Facebook Twitter
Ξεκίνησε το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη (EUROKINISSI)
0

Ξεκίνησε απόψε το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. 

Στην πρεμιέρα στο «Ολύμπιον», η ένατη τέχνη των κόμικς είχε την τιμητική της, χάρη στα καρέ της εικονογραφημένης ιστορίας του ίδιου του φεστιβάλ: από τον Νάνι Μορέτι έως τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, αγαπημένοι κινηματογραφιστές και ηθοποιοί πέρασαν μπροστά από τα μάτια των θεατών. Ο Νίκος Κούνδουρος και ο «Φίνος των φίλμς», ο Τζίμ Τζάρμους, η Κατρίν Ντενέβ αλλά και νέοι Έλληνες δημιουργοί.

Πανοραμική οπτική
Η θεματική της διοργάνωσης και των 201 ταινιών που θα προβληθούν είναι η «πανοραμική οπτική». Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα, που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα.

Θεσσαλονίκη: Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξεκίνησε με μία λαμπερή τελετή στο «Ολύμπιον» Facebook Twitter
EUROKINISSI

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα ολοκληρωθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής 10 Νοεμβρίου. Συνολικά θα προβληθούν 201 ταινίες μεγάλου μήκους (Διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, κ.ά.) και 59 μικρού μήκους ταινίες, από 51 χώρες του πλανήτη.

Πέραν των προβολών του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (14 ταινίες), με ενδιαφέρον αναμένονται οι προβολές των καλύτερων βαλκανικών ταινιών («Ματιές στα Βαλκάνια»), οι ριζοσπαστικές ταινίες το πλαίσιο του Film Forward, οι μεταμεσονύχτιες προβολές, το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και τα ειδικά αφιερώματα.

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε στις 7:30 με τη γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη. Το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Τη σκυτάλη πήρε η αειθαλής, 92χρονη Λένα Λαμπράκη - Σαββίδη, κριτικός κινηματογράφου και μέλος του Δ.Σ της πρώτης διοργάνωσης του Φεστιβαλ τον Σεπτέμβρη του 1960. Είναι και η μοναδική που βρίσκεται εν ζωή από το πρώτο εκείνο συμβούλιο όπου συμμετείχαν η Ελένη Βλάχου, ο Στρατής Μυριβήλης και άλλοι. 


«Να βρουν οι νέοι κινηματογραφιστές αυτό που τους "καίει". Αν δεν τους καίει τίποτα - να μην κάνουν ταινίες. Με την γκρίνια δεν βγαίνει ποτέ τίποτα» είπε η κα Λαμπράκη - Σαββίδη, κερδίζοντας το πιο δυνατό χειροκρότημα στην κατάμεστη αίθουσα του «Ολύμπιον».


Ακολούθησε η προβολή της ταινίας έναρξης με τίτλο «Ιστορία γάμου» του Αμερικανού Νόα Μπόμπακ.

Το κόστος της φετινής διοργάνωσης κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,3 εκατομμυρίων ευρώ - ποσό που εξασφαλίστηκε κατά 50% με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ και το υπόλοιπο με ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθος χορηγών.

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη αρχίσει και το κοινό μπορεί να προμηθευτεί τα εισιτήρια για τις εκατοντάδες προγραμματισμένες προβολές, που ξεκινούν αύριο το πρωί στις αίθουσες του «Ολύμπιον» και του Λιμανιού, καθώς και στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν» και την αίθουσα «Χρήστος Τσακίρης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.