Εξερευνώντας την εμπειρία της ανάγνωσης σε μια πρωτότυπη performance στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Εξερευνώντας την εμπειρία της ανάγνωσης σε μια πρωτότυπη performance στην Εθνική Βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Φωτο: Lorena Fernandez
0

Από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και καθημερινά, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, την performance The Quiet Volume, εκδοχές της οποίας έχουν έως σήμερα παρουσιαστεί σε δώδεκα χώρες.

Σε μια εποχή που τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες απειλούνται σχεδόν με εξαφάνιση, δύο πρωτοπόροι του αγγλικού θεάτρου, o Ant Hampton και ο Tim Etchells των Forced Entertainment, ετοίμασαν τη συμμετοχική performance «The Quiet Volume» που διαδραματίζεται στο ήσυχο περιβάλλον ενός αναγνωστηρίου, για να μας θυμίσουν την δύναμη και τη μαγεία που κρύβει η εμπειρία του διαβάσματος.


Στα αναγνωστήρια, στον δεύτερο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, δύο συμμετέχοντες, καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο σε ένα τραπέζι, φορούν ακουστικά και έχουν μπροστά τους ένα κόκκινο και ένα πράσινο τετράδιο και μερικούς τόμους βιβλίων. Καθώς λαμβάνουν στα ακουστικά τους οδηγίες ψιθυριστά, διαβάζουν σιωπηλά αποσπάσματα από τη μικρή στοίβα των βιβλίων τους.


Το «The Quiet Volume», ένας συνδυασμός σιωπής και συγκέντρωσης, φέρνει στην επιφάνεια τη μαγεία που κρύβεται στην καρδιά της εμπειρίας της ανάγνωσης, απελευθερώνοντας στοιχεία που θεωρούμε βαθιά προσωπικά και, την ίδια στιγμή, μας καλεί να τα μοιραστούμε με έναν άλλον αναγνώστη.


Η παράσταση ανήκει στο είδος του «Autoteatro», όρου που περιγράφει μια σειρά performances μικρής κλίμακας, ειδικά σχεδιασμένες για συγκεκριμένους χώρους, οι οποίες ζωντανεύουν με τη συμμετοχή του κοινού.

Η ελληνική εκδοχή του The Quiet Volume, που στη χώρα μας παρουσιάζεται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση του Ant Hampton.

Εξερευνώντας την εμπειρία της ανάγνωσης σε μια πρωτότυπη performance στην Εθνική Βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Φωτο: Lorena Fernandez


Συντελεστές ελληνικής εκδοχής:

Μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής

Πρώτη Φωνή: Γιώργος Κριθάρας

Παιδική Φωνή: Παναγιώτης Λέκκας

Τρίτη Φωνή: Αλίκη Αλεξανδράκη

Ο Ant Hampton, Βρετανός καλλιτέχνης, δημιουργός της performance, έχει την έδρα του στη Γερμανία. Οι δουλειές του διαφοροποιούνται κάθε φορά σε ύφος και περιεχόμενο, διερευνούν, όμως, πάντα επίμονα την ένταση ανάμεσα στη φόρμα και το ζητούμενο της ζωντανής εμπειρίας.

Εδώ και είκοσι χρόνια αναπτύσσει νέους τρόπους της performance, καθοδηγώντας τους θεατές να δημιουργούν επί τόπου παραστάσεις ακολουθώντας οδηγίες. Έργα του, όπως τα Hello for Dummies, GuruGuru, Cue China, OK OK, This is Not My Voice Speaking και The Extra People, συνεχίζουν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, με εκδοχές σε περισσότερες από 60 διαφορετικές γλώσσες.


Ο Tim Etchells ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δουλειά του περιλαμβάνει performances, εικαστικές δημιουργίες και έργα μυθοπλασίας. Είναι η ηγετική φυσιογνωμία της Forced Entertainment, της παγκοσμίου φήμης ομάδας performance, με έδρα το Sheffield. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού ανά τον κόσμο.

Σήμερα, διδάσκει performance και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Lancaster. Πρόσφατες εκθέσεις του: Tate Modern, Cubitt, Hayward Gallery, Bloomberg SPACE, Turner Contemporary, The Grundy και Compton Verney (Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και Witte de With (Ρότερνταμ) και MUHKA (Αμβέρσα).

Info

Από 11 Οκτωβρίου 2019

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Ώρες: 18.00-20.40 (20λεπτα slots)

Η συμμετοχή στην performance είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο SNFCC.org. Η ηλεκτρονική προεγγραφή ξεκινάει τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.