Ένα αφιέρωμα στη σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή της Τενέας στην Κορινθία, φιλοξενεί το BBC.

 

Η χαμένη πόλη της Τενέας, η οποία αναφέρεται σε πολλούς αρχαιοελληνικούς μύθους και ιστορικά κείμενα, όπως στον μύθο του Οιδίποδα, ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την αρχαιολόγο Έλενα Κόρκα και την ομάδα της. Πρόκειται για την σημαντικότερη ανακάλυψη στην 40χρονη καριέρα της κυρίας Κόρκα, μιας από τις σημαντικότερες αρχαιολόγους στην Ελλάδα, αναφέρει το BBC. 

 

Σύμφωνα με τον μύθο, λέει το αφιέρωμα του BBC, η Τενέα ιδρύθηκε περίπου το 1100 προ Χριστού και χτίστηκε από Τρώες αιχμαλώτους πολέμου. Διάλεξαν το σημείο επειδή βρισκόταν στη μέση του δρόμου ανάμεσα στην Κόρινθο και τις Μυκήνες. Υποτίθεται πως Οιδίποδας μεγάλωσε στη συγκεκριμένη πόλη. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες πόλεις στην αρχαία Κορινθία. Μέχρι σήμερα όμως κανείς δεν μπορούσε να εντοπίσει το ακριβές σημείο όπου ήταν χτισμένη η πόλη ή γιατί εξαφανίστηκε.  

 

Πώς ξεκίνησαν οι ανασκαφές 

 

Οι έρευνες για την Τενέα ξεκίνησαν το 1984. Η Κόρκα βρισκόταν τότε στο ξεκίνημα της πορείας της, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από ντόπιους που έσκαβαν ένα αρδευτικό κανάλι. Χτύπησαν με τα εργαλεία τους μια αρχαία σαρκοφάγο και την έσπασαν στη μέση. Η Κόρκα επισκέφθηκε το σημείο. «Τη στιγμή που το είδα κατάλαβα πως ήταν κάτι μοναδικό, λέει στο BBC. «Μερικές φορές το εύρημα συνδέεται με έναν σχεδόν πνευματικό τρόπο με αυτόν που θα το βρει». Το φέρετρο, σε σχήμα αγγείου, είχε ζωγραφισμένες στην εσωτερική του πλευρά περίτεχνες εικόνες από λιοντάρια και περιείχε ένα σκελετό και αντικείμενα που είχαν προσφερθεί στον νεκρό. «Δεν έχουμε κάποια άλλη ζωγραφιά σαν αυτή» λέει η κ. Κόρκα. «Δεν ξέρουμε πως έμοιαζαν οι αρχαίοι ζωγραφικοί πίνακες. Δεν έχουμε άλλο δείγμα από την αρχαϊκή περίοδο». 

 

 

 

Η Κόρκα ήξερε πως η Τενέα τοποθετούνταν γεωγραφικά ανάμεσα στις Μυκήνες και την Κόρινθο, βασισμένη σε αρχαία ιστορικά κείμενα. Όμως η νεαρή της ηλικία, η απειρία, καθώς και έλλειψη περισσότερων στοιχείων έκαναν αδύνατο να λάβει άδεια για ανασκαφές. «Δεν είχα τόση αυτοπεποίθηση ή ικανότητα εκείνη την εποχή να επιχειρηματολογήσω γιατί αυτό είναι κάτι σημαντικό. Ήταν πιο πολύ θέμα διαίσθησης», εξηγεί η κ. Κόρκα στο BBC. 

 

 

 

Τελικά ήταν οι αρχαιοκάπηλοι που άνοιξαν τον δρόμο για τις νόμιμες ανασκαφές. Ήταν γνωστό πως οι αρχαιοκάπηλοι έδιναν χρήματα στους ντόπιους για αγγεία ή νομίσματα από την περιοχή ο 2010 η Κόρκα συνεργάστηκε με την αστυνομία ώστε να εμποδίσει την παράνομη πώληση δύο αγαλμάτων που είχαν βρεθεί στην περιοχή. Τα αγάλματα κατέδειξαν τη σημασία της Τενέας και τον αρχαιολογικό πλούτο που υπήρχε εκεί. Έτσι η κυρία Κόρκα κατάφερε να πάρει την άδεια και το 2013 ξεκίνησε η ανασκαφή που έδωσε το σημερινό αποτέλεσμα.