Γνωστός Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων «αποκλείστηκε» από τις υποψηφιότητες για ένα σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο, έπειτα από αντισημιτικά σχέδια.

 

Ο 51χρονος, Yann Moix, δήλωσε δημόσια ότι ντρέπεται για το έργο του σε φοιτητικό περιοδικό, ωστόσο, οι κριτές του βραβείου Goncourt, θεωρούν ότι η υποψηφιότητά του είναι παρελθόν.

 

Οι κριτές του κορυφαίου λογοτεχνικού βραβείου της Γαλλίας ανακοίνωσαν και επίσημα, ότι αποφάσισαν να μην συμπεριλάβουν στις υποψηφιότητες τον Yann Moix μετά και την δημοσιοποίηση αντισημιτικών σχεδίων και κειμένων του, όταν ήταν νεώτερος.

 

Τα σχέδια που δημοσιεύθηκαν σε ένα φοιτητικό περιοδικό, αποκαλύφθηκαν από την L'Express στα τέλη Αυγούστου, λίγο μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματος του Moix το οποίο αφορά στην παιδική κακοποίηση, την οποία φέρεται ότι είχε δεχθεί και ο ίδιος ως παιδί.

 

Ο Γάλλος συγγραφέας, ο οποίος, να σημειωθεί ότι έχει κερδίσει ένα βραβείο Goncourt το 1996 για το πρώτο του μυθιστόρημα, αρχικά απλά παραδέχτηκε ότι ο ίδιος ήταν πίσω από τα σχέδια και όχι από τα κείμενα.

 

«Αυτά τα κείμενα και αυτά τα σχέδια είναι αντισημιτικά, αλλά δεν είμαι αντισημίτης», δήλωσε στην Libération. «Σήμερα, νιώθω ντροπή. Το όλο ταξίδι που έκανα έκτοτε, το ταξίδι μου ως άνθρωπος, είναι η ιστορία κάποιου που προσπάθησε να ξεφύγει από αυτή την τοξική γεωγραφία, να βγει από αυτή την παγίδα». Η περίπτωση του Moix προκάλεσε αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις στον λογοτεχνικό κόσμο της Γαλλίας.

 

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Goncourt, υποστήριξε ότι αν συμπεριλάμβαναν το νέο του βιβλίο στις λίστες, «αναπόφευκτα θα μας κατηγορούσαν σε όλα τα social media για την προώθηση του αντισημιτισμού μέσω ενός αντισημίτη». Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι διατεθειμένος να μην συμπεριλάβει το βιβλίο του και για άλλο λόγο, γιατί έχει προκαλέσει μια «οικογενειακή διαμάχη και η Ακαδημία δεν θέλει ένα βιβλίο, το οποίο αμφισβητείται από τον πατέρα και τον αδελφό».

 

Ο πατέρας του συγγραφέα αρνήθηκε τη σωματική κακοποίηση στην οποία αναφέρεται το βιβλίο και ο αδελφός του, είπε ότι η βία που ο Μοix αποδίδει στους γονείς του, έγινε στην πραγματικότητα από τον Moix σε αυτόν.

 

Ο πρόεδρος του Goncourt δήλωσε πάντως ότι Moix έχει ένα μεγάλο ταλέντο, αλλά δυστυχώς έχει την τάση να δημιουργεί έριδες. 

 

Με πληροφορίες από Guardian