Ένα σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που αποκαλύπτει την πρώτη ιδέα του μεγάλου Ιταλού καλλιτέχνη για έναν από τους γνωστότερους πίνακες του, την «Παναγία των Βράχων», ανακαλύφθηκε κάτω από τον πίνακα. 

 

Ο συγκεκριμένος πίνακας θα είναι το βασικό έκθεμα μιας έκθεσης για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Οι ειδικοί της πινακοθήκης ανακάλυψαν το σκίτσο ενώ έκαναν έρευνες τεχνικού χαρακτήρα πάνω στον πίνακα. Η ανολοκλήρωτη εικόνα του σκίτσου δείχνει τον άγγελο και το Θείο Βρέφος «με σημαντικές διαφορές σε σχέση με την μορφή τους στον ολοκληρωμένο πίνακα. Το για ποιο λόγο ο Ντα Βίντσι εγκατέλειψε την πρώτη του σύνθεση παραμένει μυστήριο», ανέφερε εκπρόσωπος της πινακοθήκης. 

 

 

 

Μια ομάδα έξι ειδικών ξεκίνησαν να εξετάζουν τη σύνθεση με τις πιο σύγχρονες τεχνικές στα θέματα εικόνας από τον περασμένο Ιανουάριο. Επειδή το σκίτσο δημιουργήθηκε από υλικό που περιέχει ψευδάργυρο μπορούσαν να γίνουν ορατά μέσω φασματοσκοπίας φθορισμού ακτίνων Χ, με την τεχνική της υπέρυθρης απεικόνισης. Πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποίησαν οι Αμερικάνοι πεζοναύτες για να εξερευνήσουν το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν το 2011. 

 

 

 

Η έκθεση για τον Λεονάρντο ως ζωγράφο εστιάζει αποκλειστικά στην Παναγιά των Βράχων. Ο πίνακας αρχικά ήταν τοποθετημένος στην Αγία Τράπεζα ενός ναού αφιερωμένο στην άμωμο σύλληψη της Θεοτόκου. Για αυτό το λόγο ένα δωμάτιο της πινακοθήκης για τις ανάγκες της έκθεσης θα μετατραπεί σε «περιβάλλον ναού» ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να φανταστεί πως θα έμοιαζε η εικόνα του πίνακα στην αρχική του θέση. 

 

O διευθυντής της πινακοθήκης Γκαμπριέλε Φινάλντι λέει πως η έκθεση θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να «εξερευνήσουν τη δημιουργική πρόοδο του Ντα Βίντσι όσο έφτιαχνε αυτό το αριστούργημα». Ο επικεφαλής των συντηρητών της πινακοθήκης Λάρι Κιθ λέει πως μπορεί να υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις όσο η ομάδα του μελετά τον πίνακα. 

 

Με πληροφορίες από Guardian, CNN

 

  

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr