Λειτουργεί πάλι το μονίμως προβληματικό αναβατόριο για τα ΑμεΑ στην Ακρόπολη

Λειτουργεί πάλι το μονίμως προβληματικό αναβατόριο για τα ΑμεΑ στην Ακρόπολη Facebook Twitter
0

Το πολύπαθο και προφανώς σοβαρά προβληματικό αναβατόριο στην Ακρόπολη λειτουργεί ξανά και έτσι επισκέπτες ΑμεΑ μπορούν και πάλι να επισκεφθούν το μνημείο.

Το αναβατόριο στην Ακρόπολη λειτουργεί κανονικά. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διαδρομές. Mελετώνται οι τρόποι αντικατάστασης του, αναφέρει η ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για ακόμη μια φορά, στις 28 Ιουλίου, το αναβατόριο στην Ακρόπολη χάλασε, με αποτέλεσμα ΑμεΑ να μην μπορούν να επισκεφθούν το μνημείο. Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας χρειάζεται άμεση αντικατάσταση από ένα σύγχρονο μηχάνημα, κάτι το οποίο εντούτοις θα είναι αρκετά χρονοβόρο. Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστεί προσωρινή λύση με απόλυτη ασφάλεια για την πρόσβαση στην Ακρόπολη των ατόμων με κινητικά προβλήματα, μέχρι να αντικατασταθεί το υπάρχον αναβατόριο.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε ανακοίνωσή της σχετικά με το αναβατόριο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τονίζει πως «το δικαίωμα στον πολιτισμό, είναι θεμελιώδες και καθολικό».

«Εν έτει 2019, η Ελλάδα οφείλει να παρέχει προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς της χώρους, τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους επισκέπτες, σεβόμενη την ασφάλεια αλλά και την ανεξαρτησία τους. Όπως δημοσιεύθηκε στον Τύπο, αλλά και με βάση τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, το αναβατόριο για τα άτομα με αναπηρία στην Ακρόπολη παρουσίασε βλάβη και δεν λειτουργεί, για πολλοστή φορά. Προβληματικό από μόνο του σαν γεγονός είναι ότι η χώρα διαθέτει μόνο ένα αναβατόριο σε αρχαιολογικό χώρο, και αυτό τοποθετημένο για τους Ολυμπιακούς και του Παραολυμπιακούς αγώνες, μετά από μεγάλες πιέσεις του αναπηρικού κινήματος της χώρας. Ο αναχρονισμός αυτού του συμβάντος κυριαρχεί γενικότερα στο θέμα των αρχαιολογικών αξιοθέατων της χώρας μας. Οι όποιες προσπάθειες να γίνουν κάποιοι χώροι προσβάσιμοι είναι αποσπασματικές και ξεκινούν και βασίζονται στο φιλότιμο λίγων. Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν τον σεβασμό που δείχνουμε ως χώρα προς τα ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα, ένα εκ των οποίων είναι και η πρόσβαση στον πολιτισμό και στην αρχαία μας κληρονομιά. Ταυτόχρονα έχει άμεση σχέση με την οικονομία, καθώς επηρεάζει πολύ αρνητικά τον τουρισμό, αλλά και με τους θεσμούς και τα θέματα των δικαιωμάτων, καθώς αυτή η κατάσταση παραβιάζει κατάφορα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας έχει υπογράψει» αναφέρει η ανακοίνωση της Ε.Σ.Α.μεΑ. και καταλήγει :

«Για την Ακρόπολη η λύση είναι η άμεση αποκατάσταση του παρόντος αναβατορίου και ταυτόχρονα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο Πολιτισμού, που θα λύνει το ζήτημα οριστικά, όπως άλλωστε ανέφερε και η υπουργός. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι δεν αρκεί να είναι η Ακρόπολη προσβάσιμη- οι Δελφοί; Οι Μυκήνες; Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να γίνουν προσβάσιμοι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, για όλα τα άτομα με αναπηρία».

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.