Εντάχθηκε στο ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ το πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Δήλο, που θα μετατρέψει το νησί σε «ανοιχτό μουσείο».

 

Η πράξη «Δήλος- ανοικτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο», με συνολική δημόσια δαπάνη 4.520.000,00 ευρώ, αφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου και εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μείζονος σημασίας, ενταγμένων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (2η Φάση)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020). 

 

Στις εργασίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων εργασίες αποκατάστασης για τα αρχαία μνημεία, το μουσείο και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις, διαμόρφωση διαδρόμων επισκεπτών, με το ΥΠΠΟΑ να κάνει λόγο για ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, που εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα». 

 

Αυτό που ξεχωρίζει ωστόσο είναι η αναστήλωση από τον εμβληματικό του Απόλλωνα των Δηλίων, το οποίο θα αποκτήσει την τρίτη του διάσταση. Στόχος οι επί μέρους παρεμβάσεις στο Ιερό να βοηθήσουν τον επισκέπτη να αντιληφθεί ευκολότερα την σημασία του και την θέση του στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. 

 

 

 

 

 

«Η Δήλος, αρχαιολογικός χώρος εγγεγραμμένος στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ανασκάπτεται διαρκώς από τον 19ο αι. Ο αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος, που περιβάλλεται από ένα αλώβητο κυκλαδικό τοπίο, αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που εκδηλώνονται εκεί και πλήττουν τα μνημεία και, κυρίως, με τη δυσχέρεια επεμβάσεων σε ένα δυσπρόσιτο και ακατοίκητο νησί», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.

 

Για τον λόγο αυτό, σε επίπεδο σχεδιασμού συντάχθηκε από την Εφορεία το Γενικό Πλαίσιο Αρχών καθώς και μελέτες συντήρησης και αναστήλωσης κομβικών μνημείων της Δήλου (ναός Απόλλωνα, οικία Διονύσου, μελέτη εφαρμογής Στοάς Φιλίππου, μελέτες για Ψηφιδωτά-επιχρίσματα-τοιχοποιίες με α) αρχειακή έρευνα όλων των επεμβάσεων από τον 19ο αιώνα, β) χαρτογράφηση κατάστασης διατήρησης όλων των ψηφιδωτών και των επιχρισμάτων, γ) φυσικοχημικές αναλύσεις δ) γεωφυσική διασκόπηση των ψηφιδωτών.

 

 

 

Παράλληλα σχεδιάστηκαν έργα μακράς πνοής για τη μετατροπή της Δήλου σε ένα υποδειγματικό ανοικτό μουσείο, όπου τα μνημεία θα ορθώνονται αποκατεστημένα σε ένα αλώβητο από την αρχαιότητα τοπίο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτεταμένα αναστηλωτικά έργα. Στο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου, ενώ ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναστήλωση του μνημείου του Μηνοδώρου. Τους επόμενους μήνες εγκαθίστανται τα εργοτάξια για την αποκατάσταση του εμβληματικού ναού του Απόλλωνα των Δηλίων και της εντυπωσιακής Παλαίστρας του Γρανίτη. Για το 2020 προβλέπεται η έναρξη εργασιών αναστήλωσης στην πιο πλούσια ιδιωτική οικία της Δήλου, την Οικία του Διονύσου, αλλά και στο αρχαίο θέατρο. Ορισμένοι από τους αναστηλωμένους χώρους θα λειτουργήσουν ως μουσειακές εστίες σε εφαρμογή της ιδέας της κατάργησης του στεγανού μεταξύ μουσείου και χώρου, ώστε οι δύο έννοιες να συγκροτήσουν ένα ενιαίο ανοικτό μουσείο.

 

Επιπλέον το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην υλοποίηση έργων συντήρησης και στερέωσης των μνημείων με την εφαρμογή προγράμματος διαρκούς συντήρησης μνημείων, όπου σε ετήσια βάση συντηρούνται και στερεώνονται ετοιμόρροπα κτήρια και τοίχοι. Την τελευταία τριετία έχουν γίνει σωστικές στερεωτικές επεμβάσεις σε εκατοντάδες κυβικά μέτρα τοιχοποιιών. Επίσης, υλοποιήθηκαν σωστικές ενέργειες σε τοιχογραφίες και επιχρίσματα (οικίες Ε, Ερμή, Λίμνης, ΒΑ της νησίδας XIIb, οικία Β Βόρειας Συνοικίας) και σε πλήθος ψηφιδωτών δαπέδων (Αγορά Δηλίων, Αγορά Ιταλών, Φορμίωνα, Δελφίνων, Τριτωνίδας, κοντά στο ναό Ίσιδας και Θεάτρου, οικία της Λίμνης κ.α.).