O Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στο Ηρώδειο με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης

O Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στο Ηρώδειο με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης Facebook Twitter
Ο Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στη σκηνή του Ηρωδείου, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1984 σε συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Φωτο: Marco Borggreve
0

Ο Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στη σκηνή του Ηρωδείου, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1984 σε συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. 

Στην Αθήνα οι Έλληνες τον υποδέχονται κάθε φορά σαν ροκ σταρ. Οι διεθνείς σκηνές επιμένουν πως πρόκειται για τον σπουδαιότερο βιολιστή που έβγαλε αυτή η χώρα. Οι κριτικοί υποκλίνονται. Και οι διακρίσεις αποτελούν ρουτίνα. Πολυβραβευμένος στο υψηλότερο επίπεδο του καλλιτεχνικού στίβου, δεξιοτέχνης με σπάνια ποιότητα, διαρκώς παρών στις σημαντικότερες μουσικές αίθουσες του κόσμου, υποψήφιος για Γκράμι και «Artist οf the year» («Καλλιτέχνης της χρονιάς») για το 2014 στην ψηφοφορία του περιοδικού «Gramophone», ο Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στη σκηνή του Ηρωδείου, σε αυτό που αναμένεται να είναι η μεγάλη και σπουδαία συναυλία του καλοκαιριού.

 

Στις 22 Ιουνίου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού της Φιλίπ Ζορντάν ενώνει τις δυνάμεις της με τον Έλληνα βιολονίστα σε ένα καλοκαιρινό μουσικό γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους λάτρεις του κλασικού ρεπερτορίου. Το κορυφαίο σύνολο, που ιδρύθηκε το 1900 και έχει συνεργαστεί με θρύλους της μουσικής, όπως οι Ρίχαρντ Στράους, Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Ζορζ Πρετρ και Bλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ, θα ερμηνεύσει μαζί με τον Καβάκο το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε μι ελάσσονα - έργο 64 του Μέντελσον, τη Συμφωνία αρ. 31 σε ρε μείζονα KV 297 (του Παρισιού) του Μότσαρτ και τη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα - έργο 92 του Μπετόβεν.

O Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στο Ηρώδειο με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης Facebook Twitter
Η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης. Φωτο: Stefan Olah


Μοναδικός συνδυασμός ηρεμίας, σοφίας, μοναδικού ταλέντου και βιρτουοζιτέ, ο 51χρονος βιολονίστας είναι μαθημένος στα δύσκολα. Όπως συχνά γράφουν οι πλέον αυστηροί κριτικοί, το πρόβλημα με τις ερμηνείες του είναι πως «είναι τόσο άψογες που δεν μπορείς να κολλήσεις σε μία μόνο σύνθεση». Πράγματι! Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα με τον Καβάκο: ένας δίσκος ή μια συναυλία του δεν φτάνει ποτέ. Πόσο μάλλον που φέτος συμπράττει στο Ηρώδειο με μια ορχήστρα που εμφανίστηκε τελευταία φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών το 1967, υπό τη διεύθυνση του Βόλφγκανγκ Σαβάλις...

Ιnfo:

Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης – Λεωνίδας Καβάκος

Έργα Μέντελσον, Μότσαρτ, Μπετόβεν

Ηρώδειο

22 Ιουνίου, 21:00

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.