10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Algiers
0

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Algiers
Δύσκολο να χαρακτηρίσεις τον ήχο των Algiers: afrogospel, post-punk, ένα μείγμα σόουλ με κιθάρες. Γνήσια παιδιά μιας εποχής γεμάτης αβεβαιότητα και ραγδαίες εξελίξεις, είναι έντονα πολιτικοποιημένοι και γράφουν αιχμηρούς στίχους, αντλώντας τις επιρροές τους από καλλιτέχνες όπως οι Clash και οι Suicide, ο Afrika Bambaata και οι Public Enemy.


9/2, Temple Athens, Ιάκχου 17, 20:30, εισ.: 15-20 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Σωκράτης Σωκράτους, Αυτή η θάλασσα η μεγάλη και ευρύχωρος

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Σωκράτης Σωκράτους, Αυτή η θάλασσα η μεγάλη και ευρύχωρος


Προσεγγίζοντας τα ζητήματα της ερείπωσης, καταστροφής και εκτόπισης αλλά και της αναζήτησης και δημιουργίας μιας πατρίδας, η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους περιλαμβάνει γλυπτά, εγκαταστάσεις και φωτογραφίες που ξεκινούν έναν διάλογο σχετικά με τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, με τον καλλιτέχνη να κινείται από το σκοτάδι στο φως και από τα ερείπια στην ελπίδα.


7/2-9/3, The Breeder, Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, Τρ.-Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 12:00-18:00. Εγκαίνια: 7/2, 20:00-22:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

Andrew Weatherall

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Andrew Weatherall


To 1991 o Andrew Weatherall, ως παραγωγός, οδήγησε τους Primal Scream σε ένα από τα πιο καθοριστικά άλμπουμ στην ιστορία της βρετανικής ποπ, το «Screamadelica», καταργώντας τα όρια μεταξύ του ροκ και της χορευτικής μουσικής. Είναι ένας από τους πιο εκλεκτικούς DJs όλων των εποχών.

Με την ίδια άνεση που κάνει τους ανθρώπους να χορεύουν, μπορεί να τον ακούσετε σε ένα rockabilly ή dub set. Το άλμπουμ «Qualia» προστέθηκε στην προσωπική του δισκογραφία το 2017, μαζί με δύο EPs που κυκλοφόρησαν την περσινή χρονιά.


10/2, Κέντρο Πολιτισμοί - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου & Δοϊράνης, 21:00, είσοδος ελεύθερη

Bazooka

Στην πρώτη τους συναυλία για τη νέα χρονιά οι Bazooka παίζουν το «Zero Hits», την πιο δυνατή μέχρι τώρα δουλειά τους, η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα από την Inner Ear. Μαζί τους οι Bonnie Nettles.


9/2, Gagarin 205, Λιοσίων 205, 21:00, εισ.: 8-10 ευρώ

Τα τραγούδια της αμαρτίας / Παίδες επί Κολωνώ / Κοινός Βίος

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Α. Σιμόπουλος


Τρία σπουδαία, σχεδόν άγνωστα έργα του Μάνου Χατζιδάκι αποκαλύπτονται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: ο «Κοινός Βίος», ένα έργο πάνω σε τέσσερα ποιήματα του Γιώργου Χρονά, το οποίο εκδόθηκε το 1999 στον δίσκο «Μάνος Χατζιδάκις 2000 Μ.Χ.», οι «Παίδες επί Κολωνώ», μια «σκηνική καντάτα» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, Μιχάλη Μπουρμπούλη και του συνθέτη, και τα «Τραγούδια της αμαρτίας», ένας κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου και Γιώργου Χρονά, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην παράσταση-σταθμό Ενός λεπτού σιγή (1995) της Ομάδας Εδάφους του Δημήτρη Παπαϊωάννου.


9-14/2, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 20:30, εισ.: 15-25 ευρώ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Εκκλησιαστής

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Γκέλυ Καλαμπάκα


Mετά από δύο κύκλους παραστάσεων στο Bios, ο Εκκλησιαστής, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνόπουλου, παρουσιάζεται στον χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου για τρεις μόνο παραστάσεις.

Γραμμένο γύρω στο 450-180 π.Χ., το «αμαρτωλό» βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης ακολουθεί τις σκέψεις του βασιλιά της Ιερουσαλήμ πάνω στο νόημα της ζωής και τη ματαιότητα της ύπαρξης και έχει επηρεάσει βαθιά τη δυτική λογοτεχνία. Συχνά έχει χαρακτηριστεί απαισιόδοξο και σκοτεινό, αλλά και «η πιο δυνατή έκφραση της ζωής του ανθρώπου πάνω στη».


7-9/2, Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου, 21:00, εισ.: 8-12 ευρώ

PARTY

Live Adult Entertaiment
H Lower Parts και η Live Adult Entertainment καταλαμβάνουν το υπόγειο του Ρομάντσου και ό,τι γίνει στο υπόγειο θα μείνει στο υπόγειο. Line up: DJ Loser, DJ Astrapi, Deejay Sex, G-Empire, Nasty-Tekk.


9/2, Bios. Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 23:30, είσοδος ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ

Ιταλική Νύχτα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Giannis Gizmo Beberis


Το έργο που έδωσε το βραβείο Κλάιστ στον Έντεν φον Χόρβατ μεταφράζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Ελλάδα στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας από τον Παντελή Φλατσούση.

Γραμμένη το 1931, η Ιταλική Νύχτα πραγματεύεται ευθέως την άνοδο του ναζιστικού κόμματος στην Γερμανία του Μεσοπόλεμου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα.


13/2-19/4, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Β' Σκηνή, Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, Τετ. 20:00 & Πέμ. 21:00, εισ.: 5-15 ευρώ

DANCE

Vault 88: Tommy Four Seven & Cirkle

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Tommy Four Seven


Ένα από τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας techno σκηνής εγκαινιάζει τα events του Vault_88 τη νέα χρονιά. Ο Tommy Four Seven είναι ένας από το πιο ευρηματικούς καλλιτέχνες του είδους με πλούσια δισκογραφία σε εταιρείες όπως η CLR και η Electric Deluxe αλλά και ιθύνων νους σε βραδιές όπως η «47», που δίνουν βήμα σε νέους καλλιτέχνες. Μαζί του εμφανίζεται o resident του Vault 88, Cirkle.


8/2, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 24:00, εισ.: 10-15 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ

Μύρτος

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου


Το 1939, σε μια ελληνική κωμόπολη, ο Μύρτος, οκτώ χρονών, κοιμάται εκ γενετής. Απέναντί του, η ευυπόληπτη οικογένεια Γαβριήλ, μια οικογένεια με μια κόρη φυλακισμένη λόγω αναπηρίας, μια μάνα που θεωρεί την ασχήμια αμάρτημα, έναν πατέρα επιρρεπή στη μοιχεία, μια υπηρέτρια που της σκοτώνουν το νόθο παιδί της, έναν ευνούχο, θρησκόληπτο υποτακτικό που παλεύει να καλύψει τις «βρομιές» τους.


8/2- 21/4, Θέατρο του Νέου Κόσμου (Δώμα), Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ, Τετ.-Σάβ. 21:15, Κυρ.19:00, εισ.: 10-15 ευρώ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.