10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Larry Gus
0

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Romantso <3 Kormoranos: Larry Gus
Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του «I need new eyes», o Larry Gus έχει σχεδόν έτοιμο τον ολοκαίνουριο, έβδομο κατά σειρά προσωπικό του δίσκο (τέταρτος στην DFA του James Murphy και πρώτος με σχεδόν εξ ολοκλήρου ελληνικό στίχο) και κάνει μια αποκλειστική live δοκιμή του νέου υλικού στο Ρομάντσο. Μαζί του ο τραγουδοποιός/παραγωγός Polygrains και ο Blue Lagoon του Κορμοράνου.


26/1, Bios.Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 21:00, εισ.: 8 ευρώ

ΟΠΕΡΑ

Έντα Γκάμπλερ

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας


Για πρώτη φορά, η Έντα Γκάμπλερ, ο «Άμλετ των γυναικείων ρόλων», εντάσσεται στο λυρικό ρεπερτόριο και παρουσιάζεται με τη μορφή όπερας δωματίου σε συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την ομάδα The Medium Project.

Τη μουσική υπογράφει ο συνθέτης και πιανίστας Γιώργος Δούσης, τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Ανδρέας Τσελίκας και τη σκηνοθεσία η Ράια Τσακηρίδη.


25-27/1 & 1-3/2, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 20.30, εισ.: 10-20 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ

Κουμ Κουάτ

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Κουμ Κουάτ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου


Ο Γιάννης Καλαβριανός μας μεταφέρει στην εποχή της δικτατορίας στην Ελλάδα, την Κυριακή του Πάσχα, 9 Απριλίου 1972. Ένα ζευγάρι λέει ψέματα για να μην αναγκαστεί να πάει στο χωριό. Και ενώ πιστεύουν πως τα έχουν καταφέρει να μείνουν έστω και για μία ημέρα μόνοι, αρχίζουν να καταφθάνουν πρώην εραστές, χουντικοί, ένα τάγμα φαντάρων με σούβλες και αρνιά και μία αγάπη από το παρελθόν.


25/1-21/4, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ, Τετ. 18:30, Παρ. 21:15, Σάβ. 18:30, Κυρ. 21:30, εισ.: 12-18 ευρώ

ΠΑΡΤΙ

The Schenkens International

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
The Schenkens International


Γνωστό όνομα της queer νυχτερινής ζωής της Σουηδίας και δυνατός εκπρόσωπος της πειραματικής dance μουσικής στην Ευρώπη, ο Rasuul, παίζει techno, r'n'b κομμάτια και vogue ball ύμνους. Το line up θα συμπληρώσουν οι Dog, DJ Not I, Figkott, ο resident του Qreclaim House stage, Ben και η drag queen Chraja.


26/1, πλατεία Αβησσυνίας, 22:00, εισ.: 3-6 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ryoji Ikeda, data.flux [12XGA version]

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Με ακρίβεια μετρονόμου, δώδεκα παράλληλοι βιντεοπροβολείς συγχρονίζονται με την ηλεκτρονική σύνθεση του Ικέντα.


Ιδιαίτερα αινιγματικός, ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Ριότζι Ικέντα στήνει στη Στέγη μια μεγάλης κλίμακας οπτικοακουστική εγκατάσταση την οποία συνθέτουν μινιμαλιστικοί ήχοι, γεωγραφικές συντεταγμένες του ηλιακού συστήματος, χωροχρονικές ακολουθίες, στοιχεία γενετικού κώδικα, κυτταρικές πληροφορίες, ψηφία, γραμμές και γράμματα.

Με ακρίβεια μετρονόμου, δώδεκα παράλληλοι βιντεοπροβολείς συγχρονίζονται με την ηλεκτρονική σύνθεση του Ικέντα και μετατρέπουν ψηφία και δεδομένα σε μια ξεχωριστή αισθητηριακή εμπειρία για τον επισκέπτη.


28/1-17/2, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Εκθεσιακός Χώρος, λεωφ. Συγγρού 107-109, Δευτ.-Παρ. 16:00-22:00, Σάβ.-Κυρ. 12:00-22:00, είσοδος ελεύθερη

Soloup: Ο Συλλέκτης - Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Soloup, Ο Συλλέκτης


Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει πρωτότυπο υλικό από το νέο graphic novel του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup) Ο Συλλέκτης, έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο που δίνει μια νέα ερμηνεία στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας.

Storyboards, προσχέδια, σκίτσα με μολύβι, ασπρόμαυρες και έγχρωμες σελίδες κόμικς, εικαστικά και κατασκευές που ζωντανεύουν τις διηγήσεις του βιβλίου.


24/1-17/3, Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι, 210 3453111, Πέμ. & Κυρ. 10:00-18:00, Παρ. & Σάβ. 10:00-22:00, εισ.: 5 ευρώ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Μαρία Πολυδούρη - Κώστας Καρυωτάκης, Μουσική Αλληλογραφία
Στη «Μουσική Αλληλογραφία» αποδίδεται για πρώτη φορά με έναν κύκλο τραγουδιών η «συνομιλία» του έρωτα που ένωσε τη Μαρία Πολυδούρη με τον Κώστα Καρυωτάκη, ενός έρωτα που λειτούργησε καταλυτικά και καθοριστικά στην τέχνη των δύο ποιητών.

Οι συνθέτες Χρυσόστομος Καραντωνίου και Κώστας Μάκρας σκιαγραφούν το πορτρέτο των ποιητών της γενιάς του '20, ενώ η Ιφιγένεια Κορολόγου και ο Πάνος Παπαϊωάννου ερμηνεύουν τα τραγούδια.


25/1, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Μικρή Σκηνή, λεωφ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, 21:00, εισ.: 7-12 ευρώ

Σtella

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Σtella


Μετά από εμφανίσεις και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Λιθουανία, Ισλανδία και Ιταλία, η Σtella επιστρέφει στο six d.o.g.s για να δώσει μια πρώτη γεύση από το επερχόμενο άλμπουμ της. Μαζί της θα εμφανιστεί ο Colour for a Rebel με πoπ και βαθύ μπάσο.


25/1, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, εισ.: 6-8 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ

Μυγοφαές

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου


Τέσσερις φίλοι προσπαθούν να οργανωθούν και να αντιδράσουν στην επικείμενη απόλυσή τους. Δεν θα ήταν όμως καλύτερα να αφήσουν αυτές τις δουλειές και να πραγματοποιήσουν την ιδέα τους για παιδικές τροφές από προνύμφες μύγας;


28/1-23/4, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ, Δευτ. 21:15, Τρ. 21:15, εισ.: 12-15 ευρώ

ΠΑΡΤΙ

Acropolis 88
Η Μαρία Παππά διαλέγει τις καλύτερες νέες κυκλοφορίες. Μια βραδιά με μουσική του τώρα αυστηρά (experimental, urbano, hip hop, soundcloud rap, hypnagogic pop, vaporwave, Detroit techno, trip hop, jungle, dub κ.ά.).


25/1, Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι, 22:00, είσοδος ελεύθερη

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.