Ένα θέατρο στο Κονέκτικατ, γνωστό για τις σαιξπηρικές παραγωγές και τους βραβευμένους ηθοποιούς που ανέβηκαν στη σκηνή του, καταστράφηκε από πυρκαγιά. 

 

Το 1.500 θέσεων θέατρο κατασκευάστηκε στα αρχιτεκτονικά πρότυπα του Globe Theatre στην Αγγλία και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1955 ως American Shakespeare Festival Theater. 

 

Το θέατρο κοσμούσε ξύλο τικ, που είχε δωριθεί από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

 

Παρότι από τη σκηνή του πέρασαν καλλιτέχνες όπως η Κάθριν Χέπμπορν, η Έλεν Χέιζ και τον Κρίστοφερ Γουόκεν, το θέατρο έκλεισε οριστικά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. 

 

Τα τελευταία χρόνια, μια ομάδα υποστηρικτών του, εργαζόταν για την επαναλειτουργία του χώρου, στον κήπο του οποίου οι θεατρόφιλοι έκαναν κάποτε πικ νικ και τα παιδιά τους ανακάλυπταν τα 81 είδη φυτών που αναφέρονται στα έργα του Σαίξπηρ και είχαν φυτευτεί εκεί.  

 

 

 

Η ομάδα των υποστηρικτών, που πίστευε πως το θέατρο θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, χαρακτήρισε τη φωτιά σαν μια «τεράστια καταστροφή». 

 

Οι αρχές κάνουν λόγο για «ολική απώλεια», ενώ οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη. Για τις ανάγκες των ερευνών έχουν επιστρατευτεί ακόμη και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. 

 

Καθώς το κτίριο ήταν άδειο κατά το συμβάν δεν υπάρχουν τραυματίες. 

 

Το παραποτάμιο κτίριο είχε περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου του Stratford το 2005 και πέρυσι τον Νοέμβριο προτάθηκε νομοσχέδιο για την εξασφάλιση κονδυλίων ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακαίνισή του και την επαναλειτουργία του. 

 

Στο δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί γινόταν λόγος για τις «επικές» παραστάσεις του καταλήγοντας πως «το Stratford και ο Σαίξπηρ πηγαίνουν χέρι με χέρι».  

 

Σύμφωνα με τη σελίδα του δήμου, η πόλη είναι πιθανό να ονομάστηκε έτσι προς τιμή της ομώνυμης γενέτειρας του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα. 

 

Με πληροφορίες από CNN/The New York Times