Επιστήμονες ισχυρίζονται πως έλυσαν το μυστήριο των αγαλμάτων στο Νησί του Πάσχα

Επιστήμονες ισχυρίζονται πως έλυσαν το μυστήριο των αγαλμάτων στο Νησί του Πάσχα Facebook Twitter
EPA
0

Οι τεράστιες πέτρινες φιγούρες του νησιού του Πάσχα αποτελούν ένα θρύλο για εξερευνητές, επιστήμονες και τον ευρύτερο κόσμο εδώ και αιώνες, αλλά τώρα οι ειδικοί λένε ότι έχουν σπάσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια: γιατί τα αγάλματα είναι τοποθετημένα εκεί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά τις τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονται πολλά από τα αγάλματα που είναι γνωστά ως moai, εξετάζοντας παράλληλα τα σημεία με τους βασικούς πόρους του νησιού. Όπως διαπίστωσαν, οι βάσεις ahu πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένα τα τεράστια αγάλματα βρίσκονται συνήθως κοντά σε πηγές γλυκού νερού.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, πτυχές της κατασκευής των αγαλμάτων, όπως το μέγεθος τους, θα μπορούσαν να συνδεθούν με την αφθονία και την ποιότητα του νερού. 

Το σημαντικό εύρημα είναι πως οι θέσεις των αγαλμάτων δεν εξυπηρετούν απλώς με τελετουργικούς ή συμβολικούς σκοπούς και συνδέονται με την καθημερινή ζωή της κοινότητας, λέει ο καθηγητής Καρλ Λίπο από το Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης και ένας από τους επιστήμονες που υπογράφουν την έρευνα. 

Το νησί του Πάσχα (RapaNui) έχει περισσότερες από 300 μεγαλιθικές πλατφόρμες, κάθε μία από τις οποίες είχε κατασκευαστεί από μια ξεχωριστή κοινότητα. Τα πρώτα από αυτά πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα και πολλά στέκονται ακόμα γύρω από την ακτή.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα μνημεία αντιπροσωπεύουν προγόνους των ιθαγενών και συνδέονται με την τελετουργική δραστηριότητα, αποτελώντας ταυτόχρονα τόπους συγκέντρωσης για τις κοινότητες.

Επιστήμονες ισχυρίζονται πως έλυσαν το μυστήριο των αγαλμάτων στο Νησί του Πάσχα Facebook Twitter
EPA
Επιστήμονες ισχυρίζονται πως έλυσαν το μυστήριο των αγαλμάτων στο Νησί του Πάσχα Facebook Twitter
EPA

Η ερευνητική ομάδα εστίασε στα ανατολικά του νησιού, όπου έχουν εντοπιστεί και χαρτογραφηθεί διάφορες πηγές γλυκού νερού. Οι μεγαλιθικές πλατφόρμες είχαν κατασκευαστεί πολύ πριν οι Ευρωπαίοι ναυτικοί πατήσουν το πόδι τους στο νησί, τον 18ο αιώνα. 

Αφού απέκλεισαν οποιαδήποτε σύνδεση με την απόσταση από τα βράχια που χρησιμοποιήθηκαν, οι επιστήμονες έλεγξαν αν τα ahu βρίσκονταν κοντά σε πολύτιμες πηγές ή σημαντικές τοποθεσίες: κήπους όπου φύτρωναν γλυκοπατάτες και μέρη που συνδέονται με την αλιεία.

  

Ο Λίπο και οι συνάδελφοί του άρχισαν να αναρωτιούνται για το πως οι κάτοικοι του νησιού εξασφάλιζαν πόσιμο νερό, με δεδομένο ότι το Νησί του Πάσχα δεν έχει μόνιμα ρυάκια και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι οι κάτοικοι βασίζονταν στις λίμνες του. 

Πόσιμο νερό διατρέχει το έδαφος του νησιού, καταλήγοντας σε σπηλιές ή στην ακτή. «Είναι εντυπωσιακό, όταν η στάθμη πέφτει εξαιτίας της παλίρροιας, ξαφνικά εμφανίζονται ρυάκια σε διαφορετικά σημεία». 

«Το παρατηρήσαμε (...) Είδαμε άλογα να πίνουν γλυκό νερό που έβγαινε στον ωκεανό», λέει χαρακτηριστικά. Ιστορικά αρχεία αποκαλύπτουν πως οι ντόπιοι έπιναν αυτό το μάλλον γλυφό νερό, κατασκευάζοντας πηγάδια για να το φυλάξουν. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας εξηγούν και τον τρόπο που οι κάτοικοι καλλιεργούσαν τόσο στο εσωτερικό του νησιού όσο και κοντά στην ακτή. Ακόμα και οι "εξαιρέσεις" του κανόνα φαίνεται να συμπληρώνουν το παζλ, αφού και εκεί υπάρχει νερό σε κοντινά σπήλαια.

«Κάθε φορά που εντοπίζαμε ποσότητες φρέσκου νερού, εκεί ήταν τα τεράστια αγάλματα. Ήταν γελοία προβλέψιμο», σχολιάζει ο Λίπο. 

Η έρευνα εξετάζει και προηγούμενες θεωρίες για τον συχνά θανάσιμο ανταγωνισμό μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων, για τους ελάχιστους πόρους του νησιού αλλά αυτές οι υποθέσεις βρίσκουν τον Λίπο αντίθετο.

Οι ερευνητές προτείνουν τώρα πως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των αγαλμάτων, όπως το μέγεθος τους, ενδέχεται να συνδέονται με την ποιότητα του νερού. «Οτιδήποτε συμφιλιώνει και φέρνει πιο κοντά, σε κάνει πιο δυνατό και σου επιτρέπει να επιβιώσεις. Νομίζω πως αυτό είναι το μυστικό του Νησιού του Πάσχα». 

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την θεωρία. Η Τζο Αν Βαλ Τίλμπουργκ, ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, για παράδειγμα, είναι κάθετα αντίθετη: «Η ύπαρξη πόσιμου νερού κοντά στα παραθαλάσσια ahu είναι γνωστή και σίγουρα σημαντική για τους Ευρωπαίους», που έφτασαν στο νησί, εξηγεί. «Ωστόσο αυτές οι πηγές είναι σχετικά αμελητέου μεγέθους και είναι εξαιρετικά απίθανο αυτές να έπαιξαν ρόλο στην τοποθέτηση των ahu». 

Με πληροφορίες από Guardian

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.