Απεργία την Πρωτομαγιά

Η Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα μέσα από τις υδατογραφίες του Πάβλου Χαμπίδη

Η Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα μέσα από τις υδατογραφίες του Πάβλου Χαμπίδη Facebook Twitter
Πάβλος Χαμπίδης
0

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στις 19.00, εγκαινιάζεται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο η έκθεση «Άνοιξη στην Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα. Οι υδατογραφίες του Πάβλου Χαμπίδη».

Παράλληλα θα εκτεθεί εποπτικό υλικό με εικόνες και πληροφοριακό υλικό από το Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο της Κοιλάδας των Ναών του Ακράγαντα.


Το Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο της Κοιλάδας των Ναών του Ακράγαντα διαφυλάσσει τις μνημειώδεις αρχαιότητες του Ακράγαντα, μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές αποικίες στη Μεσόγειο.


Το 1997 εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ το 2015 έλαβε τη Δήλωση Εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας, που συντάσσεται για μνημεία που διακρίνονται όχι μόνο για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και για το επίπεδο προσβασιμότητας.


Την Άνοιξη του 2015 ο Πάβλος Χαμπίδης φιλοξενήθηκε στην «Κοιλάδα των Ναών» για να δημιουργήσει μια σειρά σχεδίων, με στόχο την έκδοση ενός ταξιδιωτικού σημειωματαρίου. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς ήταν το λεύκωμα «Spring in the Valley», το οποίο εκδόθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις «DeAgostini» και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης στην Villa Aurea, στην Κοιλάδα των Ναών, το 2016.

Η Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα μέσα από τις υδατογραφίες του Πάβλου Χαμπίδη Facebook Twitter
Πάβλος Χαμπίδης


«Με την αίσθηση ενός χρόνου που μεταβάλλεται συνεχώς, κοινωνοί σεναρίων ολοένα και πιο τεχνολογικών και ασφυκτικών με τις εικόνες να τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, αφηνόμαστε στη γοητεία της εξαιρετικής αφηγηματικής ηρεμίας του Πάβλου Χαμπίδη: μικρές σκηνές σπάνιας πνοής, ανάλαφρες και φωτεινές, διαπνεόμενες από μια ατμόσφαιρα μαγευτικού δέους όπου η "ιστορία της αρχιτεκτονικής" μεταλλάσσεται σε αιθέριο σκηνικό, παρόν ενός ένδοξου και μυθικού παρελθόντος.


Ο Έλληνας καλλιτέχνης Χαμπίδης, κοινωνός ενός τοπίου παρόμοιου με εκείνο της Σικελίας και συνδεόμενος στενά με αυτό με αδιάψευστη πολιτισμική συνάφεια, συλλαμβάνει εκείνη την ουσία που μόνο τα καθαρά και ενθουσιώδη μάτια μπορούν ακόμα να διαβλέψουν: εκείνη την ουσία που, σε ένα μακρινό Grand Tour, τροφοδότησε το τολμηρό πνεύμα παθιασμένων και ατρόμητων ταξιδευτών, πρωτοπόρων μιας παγκοσμιοποίησης που είχε το άρωμα της ανακάλυψης.


Στα έργα του Χαμπίδη, η Κοιλάδα των Ναών στον Ακράγαντα με την Ιερά Οδό της, προασπιστής μιας ενέργειας που λίγα μέρη στον κόσμο μπορούν ακόμα να επιδείξουν, μετουσιώνεται σε σκηνικό μιας ιστορίας όπου κάθε στοιχείο είναι προσοχή στη λεπτομέρεια, είναι μινιατούρα, είναι μεταφορά αισθήσεων.

Η Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα μέσα από τις υδατογραφίες του Πάβλου Χαμπίδη Facebook Twitter
Πάβλος Χαμπίδης


Χάρη στο σχέδιο που ζωντανεύει από το χρώμα, το ανθρώπινο τοπίο διαπλέκεται με το γεωγραφικό σε απαλές σκηνές, διάσπαρτες με δέντρα, ζώα, ανθρώπους, κτίσματα, αγέρωχη θάλασσα και ουρανό, έντονο φως. Σκηνές στις οποίες ανά στιγμές φαίνεται σαν να μπορούμε ακόμα και ν' αδράξουμε τις μυρωδιές μιας ηλιόλουστης σικελικής υπαίθρου, όπου όλα έχουν αποκρυσταλλωθεί σε έναν άχρονο χρόνο.


Η αναμέτρηση με τον ορίζοντα ενός τόσο φημισμένου αρχαιολογικού χώρου αποτελεί αναμφισβήτητα όχι εύκολο εγχείρημα για οποιονδήποτε καλλιτέχνη. Αυτό όμως που καθιστά το έργο του Χαμπίδη ξεχωριστό είναι ακριβώς η απλότητα με την οποία αποτυπώνει, με γοργή κίνηση, τη ζωή που κυλάει γύρω από τις αρχαιότητες, ανανεώνοντας την αξία τους», γράφει για τον καλλιτέχνη η Agata Polizzi.

Info

«Άνοιξη στην Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα. Οι υδατογραφίες του Πάβλου Χαμπίδη»

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Πατησίων 47, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 5242646

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, 19.00

Διάρκεια έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου 2018 - 9 Φεβρουαρίου 2019

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 11.00-17.00 / Σάββατο 11.00-13.30 (εκτός αργιών και εορτών)

Είσοδος ελεύθερη

Culture
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.