Το Ice Watch, μια δημόσια εικαστική εγκατάσταση με κομμάτια πάγου του καλλιτέχνη Olafur Eliasson, αποκαλύφθηκε σήμερα σε δυο σημεία του Λονδίνου.

 

Συνολικά 30 κομμάτια πάγου μεταφέρθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα για αναπτυχθούν σε δημόσιους χώρους αποσκοπώντας στο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την κλιματική αλλαγή. 

 

Από αυτά, 24 βρίσκονται ανάμεσα στον Τάμεση και την Tate Modern σε κυκλικό σχηματισμό, και έξι έξω από τα κεντρικά γραφεία του Bloomberg στο City του Λονδίνου. 

 

Ο πάγος έλιωνε γρήγορα ακόμα και κατά τη διάρκεια του ψυχρού λονδρέζικου πρωινού. Το γεγονός μπορεί να αποτελέσει και μια μεταφορά για την αναγκαιότητα δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

 

Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson
Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson

 

Η αποκάλυψη του έργου συνέπεσε με την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κατοβίτσε της νότιας Πολωνίας. 

 

Ο Eliasson είχε δηλώσει στην The Art Newspaper πως το Ice Watch, που εγκαταστάθηκε πρώτη φορά στην Κοπεγχάγη το 2015 και στη συνέχεια στο Παρίσι το 2015, εμπεριέχει κομμάτια παγετώνων που λιώνουν αργά «καθιστώντας τα επιστημονικά δεδομένα σαφή ώστε να μπορέσουμε να τα νιώσουμε». 

 

Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να γίνει απτό τι συμβαίνει στη Γη ή, στην πραγματικότητα, τι πρόκειται να συμβεί στη Γη.

 

Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson
Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson

 

Η ανάληψη δράσης είναι ακόμα πιο επείγουσα σύμφωνα με την πρόσφατη αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, κατά την οποία έχουμε προθεσμία 12 ετών για να μειωθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

 

Τα κομμάτια αφαιρέθηκαν υπεύθυνα από τα νερά του φιόρδ Nuup Kangerlua όπου είχαν αποκοπεί από το φύλλο πάγου.

 

Ο Minik Rosing, καθηγητής γεωλογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κοπεγχάγης, εργάστηκε μαζί με τον Eliasson για την υπεύθυνη συγκομιδή των κομματιών πάγου από την θάλασσα.

 

Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson
Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson

 

«Αυτά τα κομμάτια δεν ήρθαν ως εδώ για να είναι όμορφα, μεταφέρουν και μια ιστορία», δήλωσε ο Rosing σε συνέντευξη τύπου προσθέτοντας πως μοιάζουν με ανθρώπινα όντα. 

 

«Και σας ψιθυρίζουν, αν βάλετε το αυτί σας κοντά τους, μπορείτε να ακούσετε τις φυσαλίδες να σκάνε και μπορείτε να δείτε πως είναι όλα διαφορετικά. Και μας λένε για έναν κόσμο που είναι διαφορετικός από τον σημερινό.»

 

«Οι φυσαλίδες περιέχουν αέρα που είναι φρέσκος και καθαρός και έχει το μισό διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα σήμερα.»

 

«Μας φέρνουν ένα μήνυμα για την τεράστια αλλαγή που συμβαίνει τώρα.»

 

Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson
Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson

 

Ο Rosing αναγνώρισε πως ο κόσμος ίσως να αμφισβητήσει τη συλλογιστική πίσω από την μεταφορά πάγου από τα νερά της Γροιλανδίας.

 

Ο Eliasson, δήλωσε πως έχει υπολογιστεί ότι το αποτύπωμα άνθρακα του κάθε κομματιού πάγου ισούται με αυτό ενός ανθρώπου, αν εκείνος ταξίδευε στη Γροιλανδία. 

 

View this post on Instagram

The final journey of the ice. Ice Watch is now in place in front of @Tate Modern. Come meet it! #icewatchlondon

A post shared by Studio Olafur Eliasson (@studioolafureliasson) on


«Ίσως απορείτε γιατί τα έφεραν ως το Λονδίνο για να λιώσουν, αφού ήδη λιώνουν γρήγορα στη Γροιλανδία και λιώνουν ακόμα γρηγορότερα εδώ. Είναι αυτό υπεύθυνο;», είπε ο καθηγητής.  

 

Απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημα, δήλωσε πως το τρομακτικό είναι πως κάθε δευτερόλεπτο η Γροιλανδία χάνει 10.000 κομμάτια πάγου σαν και αυτά στους ωκεανούς και ότι «τα νερά αυτά θα καταλήξουν στον Τάμεση κάποια μέρα, στη Νέα Υόρκη, παντού».

 

Το Ice Watch θα είναι ορατό μέχρι να λιώσουν τα κομμάτια πάγου. Ο Eliasson υπολογίζει πως αυτό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

 

Με πληροφορίες από The Art Newspaper