Τα εμπνευσμένα από τα θρησκευτικά αναθήματα έργα τέχνης της Silvina Der Meguerditchian έρχονται στην Γκαλερί Καλφαγιάν

Τα εμπνευσμένα από τα θρησκευτικά αναθήματα έργα τέχνης της Silvina Der Meguerditchian έρχονται στην Γκαλερί Καλφαγιάν Facebook Twitter
Silvina Der-Meguerditchian - mens sana in corpore sano, 2018. Courtesy Kalfayan Galleries, Athens-Thessaloniki
0

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα της Silvina Der Meguerditchian, με τίτλο «Please! Material and Immaterial Call». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στις 20.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Απόγονος Αρμενίων μεταναστών στην Αργεντινή και με έδρα το Βερολίνο από το 1988, η καλλιτέχνις διερευνά στο έργο της θέματα όπως η ταυτότητα, η μετανάστευση, ο κοινωνικοπολιτικός και πολιτισμικός ρόλος των μειονοτήτων, καθώς επίσης και η χαρτογράφηση του «ενδιάμεσου» χώρου που ορίζουν ποικίλες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.

Έχοντας ως αφετηρία το έντονο ενδιαφέρον της για την πολυσχιδή σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα υλικά αντικείμενα, η Der Meguerditcian χρησιμοποιεί διάφορα εκφραστικά μέσα και υλικά και ξεκινά ένα ταξίδι εικαστικής αποκωδικοποίησης της σχέσης μεταξύ «υλικού» και «άυλου» κόσμου.

Δεν ενδιαφέρεται να προσεγγίσει τα αντικείμενα όπως τα ορίζει ο Baudrillard, δηλαδή «ως μηχανές αφύπνισης και ικανοποίησης παθών». Αντίθετα το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη διερεύνηση του ρόλου των αντικειμένων στις «συνδιαλλαγές» του ατόμου με τον άυλο κόσμο, και με αναφορές σε διάφορες θρησκείες και φιλοσοφίες.

Τα εμπνευσμένα από τα θρησκευτικά αναθήματα έργα τέχνης της Silvina Der Meguerditchian έρχονται στην Γκαλερί Καλφαγιάν Facebook Twitter
Silvina Der-Meguerditchian - No title, 2018. Courtesy Kalfayan Galleries, Athens-Thessaloniki

Η έρευνά της την οδήγησε μεταξύ άλλων σε εκκλησίες και παρεκκλήσια στην Ισπανία και τη Γερμανία όπου μελέτησε ενδεικτικά παραδείγματα της Καθολικής παράδοσης των ex-votos (αναθημάτων). Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά αναθήματα είχαν τη μορφή οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, τα λεγόμενα «ανατομικά αναθήματα». Η καλλιτέχνις εντόπισε παρόμοιες πρακτικές σε Μεξικό, Βραζιλία, Κούβα, Ελλάδα, Ιταλία , αλλά και στην Ασία.

Αντλώντας έμπνευση από τις ερμηνευτικές προκλήσεις παραδόσεων, όπως τα Καθολικά ex-votos, τα Bουδιστικά gauges (φορητά φυλακτά) ή τα Ορθόδοξα τάματα, τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους μνήμες, όνειρα, επιθυμίες, προσωπικές στιγμές επιβιώνουν μέσα στα αντικείμενα που οι άνθρωποι είτε δημιουργούν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είτε επιλέγουν να τους προσδώσουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα και αξία συναισθηματική, σαν μια πράξη πίστης, αγάπης ή ελπίδας.

Ταυτόχρονα, η Der Meguerditchian εξετάζει το μοτίβο τέτοιων φαινομένων, συνηθειών ή παραδόσεων σε αντιπαράθεση με θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου της: προσωπική και συλλογική μνήμη, αντικείμενα, προσωπικές ιστορίες και Ιστορία, ιδιωτικός και δημόσιος χώρος, η σχέση συλλογικών πρακτικών με τις ατομικές δράσεις ή με συγκεκριμένες κοινότητες.

«Το καλοκαίρι του 2018 έκανα έρευνα στην Ισπανία και στο Μόναχο. Πρόθεσή μου ήταν να επισκεφθώ και να φωτογραφίσω τα αντικείμενα και τους χώρους στους οποίους παρουσιάζονται/φυλάσσονται. Το επόμενο βήμα ήταν να αρχίσω να οικειοποιούμαι αναθηματικά αντικείμενα διαφόρων ειδών και να εργάζομαι εντάσσοντάς τα σε ποικίλα θεματικά και εννοιολογικά πλαίσια. Σε αυτά τα έργα χρησιμοποίησα μεγάλη γκάμα υλικών: βελούδο, μετάξι, μέταλλο, κορδέλες, κερί, οργανικά υλικά και αντικείμενα», σημειώνει η καλλιτέχνις.

Τα εμπνευσμένα από τα θρησκευτικά αναθήματα έργα τέχνης της Silvina Der Meguerditchian έρχονται στην Γκαλερί Καλφαγιάν Facebook Twitter
Silvina Der-Meguerditchian - Without a trace. Courtesy Kalfayan Galleries, Athens-Thessaloniki

Με τα έργα της η Silvina Der Meguerditchian δίνει απαντήσεις -με εικαστική μορφή- στα ακόλουθα ερωτήματα: Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο κομμάτι της μέρας τους on line, ποια είναι η σχέση μεταξύ υλικής και άυλης πραγματικότητας; Ποια είναι τα ατομικά και συλλογικά τελετουργικά ανθρώπων με διαφορετικό εθνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, με στόχο είτε να διασώσουν μνήμες και επιθυμίες είτε να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους;

Παράλληλα, με αναφορά στην οικουμενική ανάγκη του ατόμου να συνδέσει τον υλικό με τον άυλο κόσμο, η καλλιτέχνης δημιουργεί «αντικείμενα» με διπλή ταυτότητα: έργα τέχνης και ταυτόχρονα προσωπικά αντικείμενα με «άυλες» ιδιότητες και ειδική προσωπική αξία για τον καλλιτέχνη αλλά και για το κοινό.

Η Der Meguerditchian είναι ιδρύτρια του «Underconstruction», μιας πλατφόρμας καλλιτεχνών και επιμελητών με ενδιαφέρον για θέματα ταυτότητας, παγκοσμιοποίησης, τη δόμηση ατομικής και συλλογικής ταυτότητας, με αναφορά στην Αρμενική διασπορά και όχι μόνο. Επιπροσθέτως, από το 2010 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Houshamadyan , ενός πρότζεκτ που έχει ως στόχο την έρευνα και αποτύπωση της Αρμενικής παρουσίας στην Οθωμανική επικράτεια.

Το 2015 συμμετείχε στην έκθεση «Armenity», στο Αρμενικό Περίπτερο στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, το οποίο και τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα. Το φθινόπωρο του 2015 επιμελήθηκε το πρότζεκτ «Grandchildren, new geographies of belonging» που έλαβε χώρα στα πλαίσια της 14ης Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης.

Τα εμπνευσμένα από τα θρησκευτικά αναθήματα έργα τέχνης της Silvina Der Meguerditchian έρχονται στην Γκαλερί Καλφαγιάν Facebook Twitter
Silvina Der-Meguerditchian - Altars 7, 2018. Courtesy Kalfayan Galleries, Athens-Thessaloniki
Τα εμπνευσμένα από τα θρησκευτικά αναθήματα έργα τέχνης της Silvina Der Meguerditchian έρχονται στην Γκαλερί Καλφαγιάν Facebook Twitter
Silvina Der-Meguerditchian - La mano poderosa, 2018. Courtesy Kalfayan Galleries, Athens-Thessaloniki
Τα εμπνευσμένα από τα θρησκευτικά αναθήματα έργα τέχνης της Silvina Der Meguerditchian έρχονται στην Γκαλερί Καλφαγιάν Facebook Twitter
Silvina Der-Meguerditchian - Altars 4, 2018. Courtesy Kalfayan Galleries, Athens-Thessaloniki

Info

Please! Material and Immaterial Call

Kalfayan Galleries

Χάρητος 11, Κολωνάκι, 210 7217679

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, 20:00 - 22:00

Διάρκεια έκθεσης: 15 Νοεμβρίου 2018 - 12 Ιανουαρίου 2019

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11:00 - 15:00 | Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00 | Σάββατο 11:00 – 15:00

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.