«Γυναίκες & Πολιτική»: Ένα διήμερο φεστιβάλ γυναικείου κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

«Γυναίκες & Πολιτική»: Ένα διήμερο φεστιβάλ γυναικείου κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας Facebook Twitter
«Τα κορίτσια της βροχής» της Αλίντα Δημητρίου ασχολείται με γυναίκες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη δικτατορία των Συνταγματαρχών της περιόδου 1967-1974.
0

Ένα διήμερο Φεστιβάλ γυναικείου κινηματογράφου με θέμα «Γυναίκες & Πολιτική» παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.


Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει την προβολή τεσσάρων ταινιών μυθοπλασίας και τεσσάρων ντοκιμαντέρ, με δημιουργούς γυναίκες από την Ελλάδα, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση σε θέματα πολιτικής δράσης των γυναικών.


Οι περισσότερες ταινίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στο διήμερο περιλαμβάνεται και ειδική προβολή του καναδικού ντοκιμαντέρ «Mικαέλ Ζαν - Μια αφοσιωμένη γυναίκα» του Ζαν-Ντανιέλ Λαφόντ, ευγενική προσφορά της Πρεσβείας του Καναδά.


Οι γυναίκες, αν και παραμένουν μέχρι σήμερα μειονότητα στην πολιτική ζωή, προσπαθούν όλο και περισσότερο να επηρεάσουν την πολιτική ζωή και να συμμετάσχουν στην λήψη των αποφάσεων με ίσους όρους.


Το διήμερο φεστιβάλ ταινιών αναδεικνύει τις προσπάθειες γυναικών σε διάφορες χώρες να δραστηριοποιηθούν, εντός και εκτός του πολιτικού συστήματος, για να προασπίσουν τα δικαιώματα των γυναικών και να βελτιώσουν την κοινωνική θέση τους. Οι ταινίες παρουσιάζουν επίσης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που θέλουν να αναπτύξουν πολιτική δράση.


Οι σκηνοθέτριες των ταινιών αναγνωρίζουν και τιμούν τους αγώνες και τις θυσίες που έχουν κάνει σημαντικές γυναίκες μέχρι σήμερα. Οι δημιουργοί παρακινούν τις νεώτερες να διεκδικήσουν μια πιο ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στην πολιτική και στα κέντρα αποφάσεων για ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρη την κοινωνία.


Το φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με την European Feminist Think Tank «Gender 5+», τη βελγική ομάδα γυναικείου κινηματογράφου «Elles Tournent» και το σωματείο WIFT GR (Wοmen in Film and Television).


Πρόγραμμα

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου

18:00 Michaelle Jean - Μια αφοσιωμένη Γυναίκα

Ζαν-Ντανιέλ Λαφόντ (Καναδάς) - 52' – Ντοκιμαντέρ


Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2005, η Μικαέλ Ζαν έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη γυναίκα και μαύρη πολίτις που ανέλαβε χρέη Γενικής Κυβερνήτριας του Καναδά. Ένα εμπεριστατωμένο πορτρέτο μιας αφοσιωμένης δημοσιογράφου που αφιέρωσε τη θητεία της στους νέους, στις γυναίκες, στους αυτόχθονες πληθυσμούς και στον πολιτισμό.


19:00 Εγώ αποφασίζω

Από μία ομάδα γυναικών σκηνοθετών στην Ισπανία – Ντοκιμαντέρ

«Γυναίκες & Πολιτική»: Ένα διήμερο φεστιβάλ γυναικείου κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας Facebook Twitter
«Εγώ αποφασίζω»: Ένα νέο νομοσχέδιο κατά του δικαιώματος της άμβλωσης προτάθηκε από την Ισπανική κυβέρνηση το 2014, και πυροδότησε μια τεράστια κινητοποίηση.


Ένα νέο νομοσχέδιο κατά του δικαιώματος της άμβλωσης προτάθηκε από την Ισπανική κυβέρνηση το 2014, και πυροδότησε μια τεράστια κινητοποίηση που στέφθηκε από επιτυχία: το νομοσχέδιο δεν υπερψηφίστηκε και ο υπουργός δικαιοσύνης που το παρουσίασε αναγκάστηκε να παραιτηθεί.


Θα ακολουθήσει συζήτηση: Colette de Troy, Marie Vermeiren (Elles Tournent)


21:00 Σύνορα

Xλόη Ρομπισώ (Καναδάς) - Ταινία Μυθοπλασίας

«Γυναίκες & Πολιτική»: Ένα διήμερο φεστιβάλ γυναικείου κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας Facebook Twitter
Τρεις γυναίκες, κάτω από πίεση, ασκούν πολιτική και παράλληλα προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής.


Στο Μπέσκο, ένα νησί με πλούσιο υπέδαφος, μια ιδεαλίστρια νεαρή πολιτικός, η Φελίξ, έρχεται να διαπραγματευτεί τα δικαιώματα εξόρυξης για τον Καναδά. Τρεις γυναίκες, κάτω από πίεση, ασκούν πολιτική και παράλληλα προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής.


Θα ακολουθήσει συζήτηση: Colette de Troy, Marie Vermeiren (Elles Tournent)

Σάββατο 3 Νοεμβρίου

16:30 Τα κορίτσια της βροχής

Αλίντα Δημητρίου (Ελλάδα) – Ταινία Μυθοπλασίας

«Γυναίκες & Πολιτική»: Ένα διήμερο φεστιβάλ γυναικείου κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας Facebook Twitter
Η ταινία ασχολείται με γυναίκες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη δικτατορία των Συνταγματαρχών της περιόδου 1967-1974.


Το τρίτο μέρος της τριλογίας της σκηνοθέτριας με θέμα τη συμβολή των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες του εικοστού αιώνα. Η ταινία ασχολείται με γυναίκες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη δικτατορία των Συνταγματαρχών της περιόδου 1967-1974.

Πενήντα γυναίκες καταθέτουν τις μαρτυρίες τους. Όλες μοιράζονται το ήθος των γυναικών που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση.


Την ταινία θα προλογίσει η Ρέα Βαλντέν, θεωρητικός κινηματογράφου, μέλος ΔΣ του WIFT-GR


19:00 Προβολή 3 Ταινιών Μικρού Μήκους

Μια ελληνική τραγωδία της Νικόλ Βαν Γκέτεμ (Βέλγιο) – Ταινία κινούμενων σχεδίων

Τρεις μισόγυμνες γυναικείες φιγούρες αγωνίζονται να συγκρατήσουν τα καταρρέοντα ερείπια ενός αρχαίου Ελληνικού ναού. Μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Αλλά τι θα γίνουν οι καρυάτιδες που απελευθερώνονται από το βάρος τους; Η ταινία απέσπασε όσκαρ το 1986.


Ελίαν Βόγκελ Πόλσκυ των Χάλε Τσίνικαρ και Ανιές Ουμπέρ (Βέλγιο) – Ντοκιμαντέρ

Η Eliane Vogel Polsky ήταν μια γυναίκα ιδιαιτέρων ικανοτήτων . Εξαιρετική βελγίδα δικηγόρος και σπουδαία Ευρωπαία, συνεισέφερε στην βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην Ευρώπη. Μέσα από αρχεία και σπάνιες μαρτυρίες, αυτή η ταινία αποτυπώνει τους αγώνες και τις επιτυχίες της.


Προηγούνται οι κυρίες της Μόνα Αλ Ναγκάρ (ΗΠΑ) – Ντοκιμαντέρ

Το 2016, η Σαουδική Αραβία χορήγησε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στις τοπικές εκλογές, τόσο με την ψήφο τους όσο και με την υποψηφιότητα τους. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Πώς βίωσαν οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία αυτό το νέο τους δικαίωμα;


Θα ακολουθήσει συζήτηση: Colette de Troy, Marie Vermeiren (Elles Tournent), Agnès Hubert

«Γυναίκες & Πολιτική»: Ένα διήμερο φεστιβάλ γυναικείου κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας Facebook Twitter
«Προηγούνται οι κυρίες» της Μόνα Αλ Ναγκάρ.


21:00 Μιλήστε μου για τη βροχή

Aνιές Ζαουί (Γαλλία) - Ταινία Μυθοπλασίας


Η Agathe Villanova έκανε τα πάντα για να φύγει από τη Νότια Γαλλία, όπου μεγάλωσε. Όταν όμως το κόμμα της την στέλνει αναγκαστικά πίσω στην γενέτειρα της, για λόγους ισότητας των φύλων μεταξύ των υποψηφίων, δεν έχει άλλη επιλογή. Θα είναι μια ευκαιρία να επιστρέψει στο πατρικό της, όπου η αδελφή της περιμένει να τακτοποιήσει τις υποθέσεις της αποθανούσας μητέρας τους.


Θα ακολουθήσει συζήτηση: Colette de Troy, Marie Vermeiren (Elles Tournent)

Info

«Γυναίκες & Πολιτική»

Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136

Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις προβολές και τις συζητήσεις.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.